Bildet jeg aldri glemmer

Snudde ryggen til Clinton

Hele byen hadde øynene rettet mot ekspresidenten. Bare ikke denne tromsøkvinnen. Hun snudde ryggen til Bill Clinton.

OPPTATT: Denne tromsødamen var mer opptatt av bussrutene til Kroken enn ekspresident Bill Clinton og hans følge. Hun snudde ryggen til oppstyret.   Foto: Lars Åke Andersen

fotograf: Lars Åke Andersen jobber i dag som frilansfotograf og har eget firma. Han leverer bilder, video og tekst. Tidligere var han pressefotograf i Nordlys og daværende «Tromsø».  Foto: John Strandmo

nyheter

Det er ni år siden Clinton besøkte Tromsø for å holde foredrag for næringslivstopper. Før han entret podiet i Skarphallen, gikk han tur i byen og over brua til Ishavskatedralen.


I kjempeform

– Clinton viste seg å være i kjempeform – noe ikke alle pressefolkene var. Vi var flere titall fotografer som alle ville ha en bit av ekspresidenten. Derfor ønsket jeg å finne et eget, spesielt motiv. Da jeg så at tromsødamen på busstoppet ikke fikk med seg hva som skjedde rundt henne, trykket jeg på utløseren, sier Lars Åke Andersen (45).

Den tidligere iTromsø-fotografen forteller videre at kvinnen var mer opptatt av bussrutene til Kroken enn Clinton. Derfor enset hun ikke opptoget, bestående av 50–60 personer, som dundret forbi bak ryggen hennes.

Stort oppstyr

– Det var et stort oppstyr i byen da Clinton kom. I tillegg til lokalmedia, var også riksavisene og TV-stasjoner på plass.

– Oppi alt dette, måtte jeg slåss med sikkerhetsvaktene som var over alt. Opp Tromsøbrua småløp jeg baklengs for å holde en viss distanse til ekspresidenten. Da vi endelig var fremme ved Ishavskatedralen, var jeg fullstendig utslitt og gjennomvåt av svette, minnes Andersen.Fanger øyeblikket

Selv om fotografen tok hundrevis av bilder under Clinton-oppholdet, er det motivet fra Skippergata han husker best:

– Jeg vil ikke betegne bildet som teknisk godt. Men det fanger øyeblikket og gjengir at ikke alle var like opptatt av det som skjedde rundt om i bybildet.


PS! Har du et blinkskudd med en tilhørende, god historie? Ta kontakt med journalist John Strandmo på telefon 913 72 100 eller john@itromso.no.