Kjører 240 mil for å snakke om et tabubelagt tema

Disse fire mennene har alle vært utsatt for seksuelle overgrep i barndommen. Nå kjører de strekningen Lindesnes-Nordkapp for å synliggjøre problematikken.

SAMLET: Motorsyklistene Svein Schøgren (foran fra venstre), Johnny Thorsen, Jarle Holseter og Raymond Lønberg var i Tromsø for å snakke åpent om seksuelle overgrep mot gutter og menn. Bak sistnevnte finner vi byrådsleder Kristin Røymo og påtaleleder i politiet, Einar Sparboe Lysnes. Foto: SMISO 

nyheter

Et filmteam følger i disse dager fire menn på motorsykkel fra Lindesnes til Nordkapp, en strekning på nesten 2.400 kilometer.

I løpet av turen skal de synliggjøre menn som har vært utsatt for seksuelle overgrep i barndommen.

Les også: Ny nettside skal få flere til å varsle om grov familievold

Roste Tromsø

Tirsdag var de i Tromsø. Der fikk de blant annet møte påtaleleder i politiet i Tromsø, Einar Sparboe Lysnes, og byråd for oppvekst, utdanning og idrett, Brage Larsen Sollund (Ap).

– Vi hadde et utrolig bra møte hvor Tromsø fikk skryt for det arbeidet som gjøres her. Det er et tabubelagt område, og jeg beundrer virkelig disse guttene som setter problemet på dagsorden, sier Sollund.

Sammen hadde de et felles frokostmøte hvor de diskuterte hvordan vi tenker rundt gutter og menn som er utsatt for seksuelle overgrep i ung alder.

Les også: Johanne (23) ble voldtatt - nå er hennes kampanjevideo sett over 140.000 ganger

Sterkt møte

SMISO var meget fornøyd med at såpass mange møtte opp på frokostmøtet.

– Det var et kjempefint møte. Jeg synes det er sterkt å møte mennesker som tør, og disse guttene tør virkelig! Bidraget deres for å sette fokus er kjempeviktig. Uttrykket de har valgt med motorsykkel er sterkt, og det er viktig med sterke og tydelige stemmer som er en viktig drahjelp for mange utsatte. Vi håper det kan bidra til at flere søker hjelp, sier Lene Sivertsen, som er leder for Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep.

Les debattinnlegget: «Om å snakke med barn om vanskelige ting»

Hemmende

I tillegg til Lysnes og Sollund var byrådsleder Kristin Røymo (Ap), leder av Statens barnehus, Ståle Luther, og enhetsleder Vegard Yttergård med på møtet.

– Tradisjonelt skal ikke menn vise følelser eller sårbarhet. «Store gutter gråter ikke»-syndromet er hemmende og gjør at de fleste aldri forteller noen om overgrepene de har vært utsatt for. Vårt håp er at vår åpenhet kan hjelpe andre gutter og menn til å søke hjelp, skriver SMISO i en pressemelding.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter