Politiet mener russen har fått ufortjent mye refs

Politiet og Kreftforeningen er strålende fornøyde med årets russekull i Tromsø og mener mye av kritikken de har fått er uberettiget.

ROSER RUSSEN: Kenneth Helberg (til venstre) i Narkotikapolitiforeningen mener russen har vist god oppførsel under russetiden. Her mottar han de siste pengene fra russepresident Fredrik Mydland (til høyre) som skal gå til kreftsaken. Geir Ringvold i Kreftforeningen roser russen for innsatsen. 

nyheter

GRØNNEGATA: – Mange mente at årets russ var tidenes verste, men det er ikke vi i politiet enige i, sier Kenneth Helberg i Narkotikapolitiforeningen.

Han mener at den «dårlige oppførselen» til årets russekull har blitt blåst ut av sine proporsjoner.

– Vi har ikke hatt en eneste alvorlig hendelse med russen. Hvis man sammenligner tromsørussen med russ ellers i landet, synes jeg de fortjener skryt, legger han til når han møter russepresident Fredrik Mydland på lokalkontoret til Kreftforeningen i Tromsø.

Les mer: Politiets tålmodighet er tynnslitt: - Russen må skjerpe seg

Les mer: – Teit at folk kjefter så mye på grunn av russefeiringen i Bukta

Har satt standarden

Det er imidlertid ikke bare derfor at politiet og Kreftforeningen ønsker å rose årets russekull.

– Tromsø-russen samlet inn 560.000 kroner i årets bøsseaksjon for Krafttak mot kreft, og 96 prosent av alle som gikk med bøsser i Tromsø i år var russ. Det er derfor ingen hemmelighet at vi er ufattelig fornøyde med innsatsen deres, sier Geir Ringvold, aksjonsleder for Kreftforeningen distriktskontor i Tromsø.

Han legger til at innsatsen er en viktig symbolhandling fra russens side.

– Dette russekullet har virkelig satt standarden for elevene som skal være russ de neste årene. Det har vært en gyllen årgang i år, konstaterer Ringvold.

Les flere saker om Tromsø-russen:

Dette var det beste og det verste med feiringen

Kafé nektet å servere russejenter kaffe

Russejenter stilte opp for Fredrik

Derfor tok Paradise-Mayo kontakt med disse russeguttene

Ukult med narkotika

Russen i Tromsø har samtidig markert avstand fra narkotika ved at de har solgt «Bry deg»-armbånd til inntekt for kreftsaken og med budskap om å si nei til narkotika.

– Målet med dette er å få russen til å være bevisst på holdningene sine og få dem til å spre budskapet om at narkotika er ukult, sier Helberg.

Han viser også til at politiet ikke har hatt noen narkotikasaker knyttet til årets russ.

– Litt pes

Årets russepresident i Tromsø, Fredrik Mydland, opplevde at det tidvis var mye kritikk mot russen.

– Det ble litt pes, og mer enn jeg trodde på forhånd. Det er godt å høre at de er fornøyde med oss. Vi har samarbeidet godt med politiet, og synes både det forebyggende arbeidet og det som ble gjort underveis i russetiden fungerte godt. De gangene politiet dukket opp visste vi at de var der for å passe på oss og at de ikke var ute etter å ta oss, understreker russepresidenten.