Kommentaren

Hårsår sutring fra nord

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har dummet seg ut. Hun har fornærmet samtlige i Tromsø by. Hun har trampet på en hel landsdel.
nyheter

Hun viser en forakt for Nord-Norge. Og ikke bare dét, hun avdekker sågar det generelt nedlatende synet den blåblå regjeringen har på de tre nordligste fylkene og de som bor der. Noen må gå!

Man skulle nesten tro det var 9. april igjen. Jeg hadde ikke hørt eller sett innslaget, med det famøse utbruddet fra statsråd Hauglie, som hadde utløst skredet av harmdirrende kommentarer fra folket i nord, men her var det i hvert fall fanden så klart at noen hadde gjort noe helt utilgivelig, og nå skulle det kjeftes, tordnes, rases, moralsk irettesettes og kompressorblåses ut av proporsjoner.

Heldigvis har vi internett i Nord-Norge (helt til den blåblå regjeringen legger det ned, da!), så det tok meg få kalorier å spa opp hva det var som egentlig hadde skjedd. I et innslag i aktualitetsprogrammet «Dagsnytt Atten» hadde de en sak om arbeidsledighet på Vestlandet, og at folk må være villige til å flytte på seg for å få seg jobb.

«Skal folk tvinges til å flytte på seg for å få jobb?», spurte programleder Sigrid Sollund retorisk, etterfulgt av en undersøkelse fra VG som viste at «bare to av ti (eller én av fem, som min mor nok ville sagt) arbeidsledige i Stavanger er villige til å flytte på seg for å få jobb».

Les: «Byens politikere tenner på alle plugger etter arbeidsministerens Tromsø-utspill»

Når det da er et skrikende behov for arbeidskraft i Nord-Norge, var selvsagt dette en relevant problemstilling. Ministeren tok derfor til orde for at folk burde vurdere å flytte på seg, til områder der deres kompetanse er etterspurt. For eksempel fra Vestlandet til Nord-Norge. Så kom den utilgivende generaltabben.

«Man trenger ikke flytte permanent for resten av livet. Jeg var i Tromsø i forrige uke, og det er jo en by som et er verdt å bo i en liten stund, om ikke resten av livet, hehehehe».

Statsråden leverte replikken med et overtydelig humoristisk tilsnitt. Så lo alle i studio.

Programleder Sigrid Sollund lo. NAV-direktør Sigrun Vågeng lo, SVs stortingsrepresentant fra Troms, og næringslivspolitisk talsperson for partiet, Torgeir Knag Fylkesnes, smilte og lo. Ola Grytten, professor ved NHH, lo sammen med dem på telefon fra Bergen. Det litt flåsete utsagnet ble i det hele tatt mottatt ganske så raust og smilende.

«Nå kan du nok vente deg en del mailer», tilføyde så programlederen ertende og humoristisk, før debatten fortsatte i sømmelige og tradisjonelle former.

Det var en klassisk sak der man kunne tillate seg å være morsom på statsrådens vegne ved å fleipe på Twitter eller i diverse humor- og satirespalter. «Nytt på nytt»-redaksjonen må ha banket seg i hodet over at de har tatt ferie. Det var som skapt for dem.

Men lite ante de humrende debattantene i «Dagsnytt Atten» hva som var satt i gang utenfor studioet, for reaksjonene lot ikke vente på seg.

Tromsøs ordfører, Jarle Aarbakke (Ap), betegnet uttalelsen som en glipp og var skuffet.

Tidligere ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort, var betydelig hardere i klypene og kalte det «en manifestasjon av veldig dårlig kunnskap om de faktiske forhold. Og det bør ikke arbeidsministeren ha» (Hjort har senere snudd på flisa og endret syn på saken).

Christian Torseth (leder i Nordland Nei til EU og leder i Vefsn SV) var kjapt ute på Facebook og hyttet med nevene, og skrev i fullt alvor at dette viste «hvor inngrodd forakten for Nord-Norge er», og tilføyde «Når ikke engang arbeidsministeren oppfordrer folk til å flytte hit, skal det godt gjøres å tiltrekke seg arbeidskraft».

Han mente man kan bli forbannet av mindre. Av mindre, altså.

Mange andre hev seg på i sosiale medier. Det var en armada av bitre, vonbrotne og forsmådde folk som dro Nord-Norge-kortet og mente seg trampet på av den sleivete ministeren.

I mellomtiden hadde Anniken Hauglie beklaget det flåsete utsagnet, for det var jo flåsete, og sågar bedyret at «Tromsø er en fantastisk by med storslått natur, et unikt kulturliv og blomstrende næringsliv. Tromsø er absolutt en by å bo i hele livet!»

Men det hjalp ikke. For nå var folk eitrende forbanna, og her skulle det misforstås. Det boblet i forskjellige kommentarfelt og på Twitter.

Plutselig hadde også Torgeir Knag Fylkesnes mistet all humor, for nå var han i harnisk. Til herværende avis uttalte han at statsrådens uttalelser avslørte intet mindre enn stygge fordommer og destruktive holdninger, kalte det Oslo-ignoranse og anbefalte henne å flytte ut av hovedstaden.

«Hun skaper et bilde av Nord-Norge som er helt bak mål», tordnet han. Smilet og latteren fra tidligere på dagen hadde brått blitt erstattet av rødgrønnmusset harme og bøtter av indignasjon.

Fylkesnes fikk støtte også fra Tromsøs byrådsleder, Kristin Røymo (Ap). Hun var ikke nådig i hvordan hun leste statsrådens sleivete kommentar.

«Dette er en hån mot alle de som lever og bor i Tromsø og Nord-Norge», sa Røymo til iTromsø. Hun mente videre at det er trist at vi har en minister som ikke ser verdien av Nord-Norge, men åpnet for et lite lys i dommedagstunnelen ved å si at hun hadde et håp om at dette ikke er representativt for regjeringen som sådan.

Det var sannelig en trist dag for den nordnorske humoren.

Les Egon Holstads kommentar: «NRK og den fordømte myten om Nord-Norge»

Det politiske poenget som forsvant i dragsuget var endatil at det var arbeidsministeren som mente at folk burde flytte på seg, for eksempel til nord, mens Knag Fylkesnes forsvarte folks rett til å bli værende, for eksempel på Vestlandet.

Men det var ikke så nøye. Her skulle man ta på seg offerrolle, selvbestaltet stakkarsliggjøring og overdimensjonere med utestemme hvor stygt og avslørende den ene setningen fra Anniken Hauglie var.

I mellomtiden har Fylkesnes til og med foreslått at det skal utbetales 40.000 kroner i et engangsbeløp til dem som vil flytte nordover. Snakker om å ha selvtillit på vegne av landsdelen.

Les: «Torgeir Knag Fylkesnes (SV) vil gi 40.000 kroner til dem som kan tenke seg å flytte til Tromsø».

Vi har ikke bare bra natur, nå kan vi også friste med gulrøtter til 40 000 kroner stykket, altså 40.000 kroner som du får hvis du kommer hit til nord og spiser dem. Men det er sklikkelig attraktiv her, altså!

Jeg er mer enn gjerne med på å diskutere regjeringens satsing, eller mangel på sådan, i de nordlige fylkene. Det florerer av tema man kan diskutere.

Jeg skal la debatten om Nord-Norge, og hvordan folk ser på oss sør i landet, ligge for en stakket stund, men kan vi ikke vise litt av det storsinnet og den humoren vi – tross alt – er kjent for, i stedet for å hoppe opp og ned i sinne, som en gjeng fornærmede smådjevler som har lest bibelen?

Å tillegge sine motstandere meninger man innerst inne vet de ikke har, basert på lettvint Mor Nille-logikk, tjener verken det offentlige ordskiftet, det politiske klimaet eller landsdelen. Tvert imot.

Også kan vi la ømme tær og sutring være forbeholdt de forbanna søringene.