Har sett seg lei av å redde ungdommer fra sjøen

Lørdag formiddag måtte Kai Mørk Mortensen nok en gang ut å hente ungdommer som var tatt av strømmen i Kvalsundet.

KJEMPET MOT STRØMMEN: Her står Kai Mørk Mortensen på hytteverandaen, hvor han så robåtene som kjempet mot strømmen. Foto: Privat 

nyheter

RINGVASSØY: Kai Mørk Mortensen og kona Ingrid Kjelstrup var på hytta ved Simavika lørdag da de oppdaget ungdommene på havet som veivet med årene. Mortensen skjønte fort hva som hadde skjedd, og sprang mot båten sin.

– Jeg kjørte ut for å høre om de trengte hjelp, noe de gjorde. De var til sammen syv ungdommer, fordelt på to båter. Den første sto fast i strømmen, mens den andre var kommet seg til land litt lenger sør, forteller Mortensen.

Uten redningsvest

Ungdommene hadde brukt båtene som hørte til kommunens fritidsbolig i Simavika, men disse hadde kun årer som drivkraft.

– Det er en sterk strøm i Kvalsundet, som disse jollene ikke bør bevege seg ut i. Man bør i det minste ha en motor på båten, sier en litt fortvilet Mortensen.

Dette er nemlig ikke første gang han har vært ute for å hente folk i kommunale båter.

– Tidligere har jeg vært nødt til hente en familie som var på vei å drive videre utover sundet. Det kunne blitt virkelig dramatisk hadde jeg ikke oppdaget det i tide, sier Mortensen.

LES OGSÅ: Dette er Tromsøs 10 beste fiskeplasser

Han legger til at ungdommene, som han anslår var rundt 20 år gamle, var rolige og i godt humør, men at de satte pris på hjelpen.

– De var svært takknemlige. Det er også verdt å merke seg at ingen av dem hadde på seg redningsvest. De fortalte meg at det var fordi det ved fritidsboligene kun var vester for opp til 50 kilo, forteller Mortensen.

Uforsvarlig

Han mener det er feil av kommunen å låne ut båter som ikke egner seg til bruk i nærområdet.

– Jeg synes det er uforsvarlig at de tilbyr utlån av «joller» her strømmen er så sterk. Jeg har selv vært nødt til å hente flere som har brukt de, mens lokalbefolkningen sier de opplever det støtt og stadig, sier Mortensen, som oppfordrer kommunen til å se på problemstillingene ved båtutleien.

LES OGSÅ: På hvaljakt utenfor Kvaløya

Ser på saken

iTromsø har vært i kontakt med kommunens kommunikasjonssjef Pål Jakobsen. Han kjente ikke til saken på nåværende tidspunkt og skal se nærmere på saken, men sier han ikke var kjent med problemstillingen.

– Disse båtene tilhører ei hytte som er en del av vårt velferdstilbud for ansatte. Vi har ikke fått tilbakemeldinger på slike hendelser før nå, men vi skal selvfølgelig ta dette på alvor, sier Jakobsen, som lover en utredning av sikkerhetstiltakene.

– Vi må se på ordningen på nytt, i lys av disse tilbakemeldingene. Jeg vet selv hvordan forholdene kan være der ute, så dette må være forsvarlig hvis vi skal fortsette. Vi må gjøre noen sikkerhetsvurderinger.

– Jeg lover å følge saken opp på så fort jeg kommer på jobb på mandag, konstaterer Jakobsen.

LES OGSÅ: Reddet livet til 87-åring