Dette mener turistene Tromsø kan bli bedre på

Turistene som besøker Tromsø er langt mindre opptatt av at butikkene er søndagsstengt enn at lokalbussene bare går én gang i timen.

SPANJOLER: Alberto Stampa og kona Gertraud.  Foto: DANIEL LILLEENG

PRINSENDAM: 1.100 personer befant seg ombord i skipet da hun besøkte Tromsø søndag. 

nyheter

Det har vært en hektisk debatt de siste ukene om hvorvidt søndagsåpne butikker burde tillates når store turistbåter legger til i Tromsø.

Blant annet har Sentrumsforeningen søkt om å få holde åpent tre søndager i sommer – men fått nei fra fylkesmannen.

Bakgrunnen til søknaden var at flere store cruisebåter hadde varslet sin ankomst de aktuelle søndagene.

Les også: Vil ha søndagsåpne butikker når cruiseturistene ankommer

– Når det kommer mange turister, vil det være flere folk i byen som handler, går på kafé og bruker byens aktiviteter, mente leder i Sentrumsforeningen, Lena Nymark.

Vil se – ikke shoppe

Men mange av turistene som kommer er ikke interesserte i å shoppe eller gå i butikker.

KROATER: Matija Loncar med kona Katarina og barna Iva og Gabriel. 

 

– Vi er ikke her for å gå på kjøpesenter, vi har de samme merkene hjemme. Vi er her for å oppleve naturen og omgivelsene, så at butikkene er stengte gjør ingenting. Kanskje er det bra for de ansatte å kunne være med sine familier, sier Matija Loncar fra Kroatia.

Han besøker Tromsø sammen med kona Katarina og barna Iva og Gabriel.

Les også: Frykter avslag på cruiseåpne butikker kan skade sentrum

Likt i Barcelona

Spanske Alberto Stampa og kona Gertraud sier at søndagsåpent-debatten langt fra er et norsk fenomen.

– Vi er fra Barcelona, hvor det kommer ti millioner turister hvert år. Vi har også søndagsstengte butikker, og har samme debatt som her i Tromsø, sier han.

SPANJOLER: Alberto Stampa og kona Gertraud. 

 

At butikkene holder stengt er ikke viktig for ham.

– Vi er her for å se på naturen og kulturen, så om butikkene er stengte når vi går i land er uviktig, sier han.

Han tror imidlertid at søndagsåpne butikker er noe som vil tvinge seg fram på sikt – både der og her.

– Selv om det er positivt at man kan holde stengt i hvert fall en av ukens dager så har vi nok søndagsåpne butikker om noen år, sier han.

Les også: Vil ikke ha søndagsåpent i sommer

Transport i Tromsø

Denne søndag – som var en av dagene det var søkt om søndagsåpent for – lå det to cruiseskip i Tromsø: Emerald Princess og Prinsendam. Til sammen har de to cruiselinerne 3.800 passasjerer og nesten 1.700 besetningsmenn med ombord.

Det satte mildt sagt sitt preg på byens sentrum, det krydde bokstavelig talt av tilreisende fra hele verden.

– Nå er det rolig her inne, dere skulle ha vært her tidligere. Da var det kjempekøer her inne, forteller Lise Stoltz på turistinformasjonen på Prostneset.

Hun og hennes kollegaer forteller at spørsmålet om søndagsåpent ikke er spesielt viktig for turistene – derimot er transport noe man er opptatt av.

TURISTVERTER: Lise Stoltz (til høyre) og Zillah Bugeja.  Foto: DANIEL LILLEENG

 

For liten kapasitet

– Det er altfor liten kapasitet på rutebussene nå om sommeren – og spesielt i helgene. Turistene som vil besøke eksempelvis Ishavskatedralen eller fjellheisen må vente lenge og stå i lange køer, sier Zillah Bugeja.

Ikke alle er dog enig i at søndagsstengte butikker er uviktig. Britiske David Herbert fra London sier at han gjerne kunne tenkt seg å shoppe litt mens han er i Tromsø.

BRITE: David Herberg fra London. 

 

– Jeg tror nok at jeg – og turister generelt – hadde likt å kunne handle noe – og vi ville nok lagt igjen en god del penger også, sier han.

Oda Kvaal-Tanguay, leder for turistinformasjonen, sier at man gjerne kunne tenkt seg at det hadde vært åpne butikker i sentrum.

Les også: Nå kjører bussen sommerruter

– Cruiseskipene kommer gjerne tidlig til byen, og man kan ofte se turister som går gatelangs i sentrum om morgenen uten å ha et tilbud. Da er det frustrerende for oss at ingenting er åpent for dem, sier hun.

BUSSMANGEL: Oda Kvaal-Tanguay etterlyser større busskapasitet om sommeren når det er stort innrykk av turister. 

 

Lite trafikk

Kurt Bones i Troms fylkestrafikk sier de tilpasser trafikken etter behov.

– Vi har mye færre passasjerer i skoleferien og på søndager, derfor er det lavere trafikk på disse dagene. Det har ikke vært noen problemstilling at det går for lite busser på søndager.

Han forstår likevel at busstilbudet kanskje ikke er ideelt for turistene, men legger til at det er et behov det vil være vanskelig å møte.

 – Vi setter ikke inn noe ekstra busser etter antall cruiseskip som kommer, det ville vært en vanskelig og tidkrevende prosess. Jeg skjønner jo at det ville vært ideelt for turistene om det gikk en buss hvert femte minutt, men vi kan ikke kjøre busser med 2–3 passasjerer. Det ville verken vært økonomisk eller miljøvennlig, sier Bones.

Han påpeker også at det til cruisetrafikken gjerne leies inn busser som kjører shuttle for turistene.