Forrige uke ble det klart at fylkesmannen har avslått Sentrumsforeningens søknad om å holde søndagsåpent i sentrum på de tre travleste søndagene i året da det skal ankomme flest cruiseturister til byen. Det har fått Sebastian Henriksen til å reagere.

Les også: Vil ha søndagsåpne butikker når cruiseturistene ankommer

85.000 cruiseturister

– Dette dreier seg ikke om søndagsåpne butikker i resten av året, som jo er en helt annen debatt. Dette dreier seg om tre søndager på sommeren hvor jeg tror det vil være viktig for byen å ha et tilbud for de vel 85.000 cruiseturistene som er ventet til byen, sier Henriksen til iTromsø.

Han føler også at han i denne saken snakker for ungdom som ønsker å tjene litt ekstra penger i sommer.

Les også: Vil ikke ha søndagsåpent i sommer

Synd for ungdommen

– Det er klart at dette er synd, ikke bare for ungdom som ønsker å jobbe, men også for byen og da særlig for sentrum, fortsetter han.

Henriksen arbeider selv som ekstrahjelp på klesbutikken Solid.

– Vi har mange hyggelige turister innom og de er viktige kunder – ikke bare for oss, men også for andre butikker i sentrum.

Han mener derfor Fylkesmannens avslag begrunnet med hensynet til helligdagsfreden og arbeidstakerne er kortsiktig.

Les også: To av tre sier de ikke vil ha utvidet søndagshandel

Lite fleksibelt

– Vi er alle sammen opptatt av at Tromsø skal fortsette å være en attraktiv turistby. Da burde man utvise mer fleksibilitet og gi et ordentlig tilbud til de som besøker den vakre byen vår.

Selv om Sentrumsforeningen anser seg som ferdig med denne saken for i år, håper Henriksen at man på sikt vil finne en ordning som fungerer.

– Jeg skjønner at det vil bli for sent å få til noe i år, men dette gjelder ikke bare denne sommeren. Det vil komme turister til neste år også, og de kommer jo ikke bare hit på sommeren. Andre høytider har jo også vist seg problematiske i forhold til åpningstider, forklarer Henriksen.

Sentrumsforeningens søknad gjaldt 26. juni, 10. juli, og 14. august og ble møtt med motstand fra fagforbundet Handel og Kontor, som blant andre organiserer butikkfunksjonærene.