Flyktningtjenesten holder i dag til i relativt kummerlige lokaler i Veita-senteret. Lokalene er for små, de har dårlig standard og mange av kontorene har skråtak.

Ifølge både de ansatte og brukerne av lokalene så er forholdene mangelfulle.

– De har lokaler som er totalt uegnet. De er for små, de er for trange og de ansatte sitter oppå hverandre, sier byråd for helse- og omsorg, SVs Gunhild Johansen.

Kummerlige forhold

I tillegg så mangler det ordentlige møte- og samtalerom, samt ventefasiliteter.

– Flyktningene som kommer må stå på gangen utenfor og ringe på døra – og vente på at noen av saksbehandlerne har tid til å åpne, forteller hun.

Johansen sier at kommunen lenge har vært på jakt etter nye lokaler som kan huse Flyktningtjenesten, og hun er glad for at de nå har funnet egnet husvære.

Gamle banklokaler

Disse befinner seg cirka 250 meter nord for rådhuset – i de gamle banklokalene til Nordea.

Etter at Nordea fikk nye lokaler i øverste etasje på Kystens Hus, har disse stått tomme.

– Det blir en tredobling av arealet – fra 500 kvadratmeter til 1.500 kvadratmeter. Man får på plass nye kontorer og samtalerom, man får resepsjon og et sted å vente, samt rom der barna kan vente mens foreldrene er inne til samtale, forteller Johansen.

Byråden sier at de nye lokalene vil gi både de ansatte og brukerne en helt annen hverdag. De er lysere, mer åpne og moderne, og er lett tilgjengelige.

Seksdobling av husleia

– Flyktningene vil bli mottatt på en helt annen og bedre måte enn i dag. Det er veldig positivt for alle og en skikkelig gladsak, sier Johansen.

At husleia stiger kraftig, ser hun ikke som en hindring. I Nordea-lokalene betaler man nesten tre millioner kroner i året, mens man i Veita-senteret betalte 500.000 kroner.

– Det vil ikke belaste kommunens økonomi ettersom den tas via driftsbudsjettet til Flyktningtjenesten som betales av Utlendingsdirektoratet. Kommunen betaler ingenting, sier Johansen.

Flyktningtjenesten vil få de to nederste etasjene i det gamle Nordea-bygget.