I fjor avdekket de 40 lovbrudd. I dag starter Sommerpatruljen jakten på nye useriøse bedrifter

Har du sommerjobb i Tromsø? Da kan du få besøk av Sommerpatruljen i denne uken.

SOMMERPATRULJEN: Stein Arnold Kristiansen (til høyre) og resten av Sommerpatruljen i Troms besøker denne uken arbeidsplasser i Tromsø. Dette bildet er fra patruljen i fjor, sammen med Joakim Dalen og Rebecha Nikolaisen. Foto: Eline Tylden 

nyheter

Mange ungdommer er nå i full gang med årets sommerjobb. Det er imidlertid langt ifra sikkert at alle disse har kontroll på hvilke krav og rettigheter de faktisk har i arbeidslivet – og nettopp det skal LOs Sommerpatrulje sjekke.

– Det vanligste lovbruddet vi finner er at sommervikarer ikke har arbeidskontrakt. Ellers har vi ofte flere tilfeller angående arbeidstid, for eksempel at man skal få vaktlister i tide. I tillegg er det en del skattespørsmål og manglende lønnsslipper og lignende, forteller Stein Arnold Kristiansen, faglig ungdomssekretær i LO Troms.

Les også: Denne søknaden sikret Maya-Eline (9) sommerjobb

På Tromsø-besøk i dag

LOs Sommerpatrulje har sjekket forholdene for unge i arbeidslivet i over 30 år, og denne uken er ungdommene fra LO Troms på plass i Tromsø.

– Vi starter i dag, mandag, og skal holde på noen dager her i Tromsø. Vi håper vi blir godt mottatt. Sommerpatruljen er på ingen måte utdatert og kanskje viktigere enn noensinne. Mange unge kjenner ikke til rettighetene sine, og da er det viktig at de har noen de kan henvende seg til, forteller Kristiansen.

Les også: Én av sju bedrifter oppfyller ikke kravene

40 bedrifter brøt loven i fjor

Kristiansen opplyser til iTromsø at Sommerpatruljen i fjor gjennomførte 285 bedriftsbesøk.

– Vi fant 40 bedrifter hvor vi mistenkte lovbrudd. Blant disse er brudd på arbeidsmiljøloven og ferieloven, og dessverre også noen som gjelder personopplysning og overvåking på arbeidsplassen. I tillegg hadde vi noen få saker om likestilling og diskriminering, så vi møter hele spekteret her i Troms, akkurat som vi gjør i resten av landet.

Les også: LOs sommerpatrulje avdekker flere lovbrudd enn før

Han sier at det er viktig at unge får lære om arbeidslivet.

– En trygg start på arbeidslivet er ikke noe man kan ta for gitt. Ungdom kan være en særlig utsatt gruppe, og da er det viktig å gi dem en god opplevelse i det første møte med arbeidslivet.