STRANDVEGEN: iTromsø har tidligere skrevet om QB-bygget som blir byens mest miljøvennlige bygg og eies av Polarkanten AS.

QB-bygget som vil basere seg på energi fra varmepumper har også trukket til seg oppmerksomhet fra utlandet.

Torsdag tok Stig Tore Johnsen, styreleder i Polarkanten AS, og Andreas Willumsen, daglig leder i Polarkanten AS imot 15 delegater fra det bulgarske miljøverndepartementet, og tre personer fra Norges vassdrags- og energidirektorat, for en presentasjon- og omvisning av bygget.

– At de kommer hit for å se hvordan vi har gjort det, beviser jo bare at vi har gjort noe rett. At vi i tillegg bygger dette i privat sektor viser det at vi har ambisjoner og at det blir lønnsomt i fremtiden, sier Johnsen.

Samarbeider med andre land

Det er gjennom et programsamarbeid mellom Norges vassdrags- og energidirektorat, Polen, Slovakia, Romania, og Bulgaria at det bulgarske miljøverndepartementet fikk muligheten til å undersøke QB-bygget.

– Man kan kalle dette for et studiebesøk, hvor vi legger opp til at andre land kan kommer på studietur til Norge for å lære mer om bærekraftig energi, forteller Bjørn Aulie, som er seniorrådgiver i Norges vassdrags- og energidirektorat.

At turen gikk til Tromsø var litt tilfeldig.

– Det var litt tilfeldig at jeg leste om QB-bygget. Vi hadde hatt tidligere turer andre steder i Norge, og jeg tenkte det var på tide å dra til Nord-Norge. Jeg angrer ikke akkurat på at vi valgte Tromsø som stoppested, sier Aulie.

Fra førti- til minus tyve grader

Zhecho Stankov, viseenergiminister i Bulgaria ble imponert over hva han så på Strandvegen.

– Vi samarbeider tett med norske bedrifter, bruker norske konsulenter, og får Norges vassdrags- og energidirektorat involvert i slike byggeprosjekter, så dette var veldig interessant for oss, sier Stankov og understreker at bruk av varmepumper er innovativt.

For kulde og oppvarming fra varmepumper er noe man trenger i Bulgaria.

– Nedkjøling er veldig viktig. Om sommeren kan temperaturen komme opp mot 40 grader Celsius, og nærmere minus 20 grader Celsius om vinteren. Derfor må vi tenke i begge retninger, både mot varming og kjøling, sier Stankov, og oppfordrer også andre land til å se på QB-bygget

– Så nå skal dere rett til Bulgaria og bygge?

– Ja, nå skal vi organisere alt på riktig måte og gi borgemesterene tillatelse til å bygge, sier han og ler.

PRESENTASJON: Andreas Willumsen, daglig leder i Polarkanten AS, og Stig Tore Johnsen, styreleder i Polarkanten AS, presenterte hvordan QB-bygget skal spare energi. Foto: Jørn Myreng Foto: Jørn Myreng