Tromsø veteranvognklubb arrangerer sin årlige «Veterankjøretøyenes dag» førstkommende lørdag.

Da blir det blant annet gjensyn med de to klassikerne Saab V4 fra 1970 og motorsykkelen Norton Dominator fra 1955, som gikk ut av produksjon allerede i 1967.

– Det var veldig mye Saab i Tromsø på 60- og 70-tallet, spesielt denne modellen, forteller Stein Tjosaas.

– Avhengig av vær

Stein Tjosaas og Henry Olsen er to av de 80 medlemmene i Tromsø veteranvognklubb. De anslår at det vil være mellom 40 og 50 kjøretøy i Storgata på lørdag.

– Det er så klart litt væravhengig. Blir det godt vær, blir det mange. Blir det dårlig, så blir det litt mindre, sier Tjosaas.

Markeringen er stelt i stand av entusiastene selv, og de tror dette er et arrangement mange vil glede seg over.

– Ungdommen kan se hvilke biler og kjøretøy som ble kjørt for 40–50 år siden. Mange synes nok også det er artig å mimre når de kan kjenne igjen sine første kjøretøy, sier Tjosaas.

Brukes til bryllup

Men selv skal han stille med en Jaguar 1965-modell blant annet.

– Den vekker veldig oppsikt og er mye brukt fortsatt som bryllupskjøretøy, sier Tjosaas.

For flere av kjøretøyene som stilles ut lørdag, er mulig å leie.

– Klubben har en egen side med kjøretøy som kan stilles til disposisjon blant annet til bryllup og andre anledninger, forklarer de to herrene fra veteranvognklubben.

Går fortsatt

Henry Olsen har vært med i Tromsø veteranvognklubb siden oppstarten i 1984. Han kom kjørende til Tromsø sentrum på sin Norton Dominator 1955-modell.

– Den går fortsatt. Men klart, når man kjører såpass gamle kjøretøy, er man litt ekstra observant på lyder. Standarden er langt fra de standardene som er i dag. Det er ikke retningslys eller bremselys og lysene er kun designet for å være på fullt etter mørkets frembrudd, flirer Olsen.