I går hadde byrådet sitt siste møte. I dag 1. juli ble det første konstituerende møtet holdt, når man nå offisielt har avviklet parlamentarismen og gått tilbake til formannskapsmodellen.

– Det er en ærverdig følelse å være ordfører. For oss i den politiske ledelsen betyr dette store endringer. Jeg er veldig glad vi har et samlet flertall i formannskapsmodellen som representerer en forholdsmessig sammensetting av flertallet i kommunestyret. Samarbeidspartiene er i flertall, men det er også mange som har stemt på de andre partiene, og de er representert, og det er en ansvarliggjøring av demokratiet, sier byens nye ordfører, Kristin Røymo til iTromsø.

LES OGSÅ: Her tar byrådet sitt siste farvel

– En stor seier

SVs Ingrid Marie Kielland feiret den store seieren med en selfie.

– Dette er et valgløfte som vi har innfridd. Det er en veldig stor dag for oss at denne modellen nå blir innført. Jeg er veldig stolt og glad for at vi nå går tilbake til en åpen formannskapsmodell, sier Kielland.

FØRSTE MØTE: Brage Larsen Sollund (Ap), Anna Amdahl Fyhn (Høyre), Erlend Svardal Bøe (Høyre), Helga Marie Bjerke (KrF), Tone Marie Myklevoll (Ap), Anni Skogmann (Frp), Ingrid Marie Kielland (SV), Elin Jørgensen (Rødt) og ordfører Kristin Røymo (Ap).

Å avvikle parlamentarismen var en av SVs store kampsaker.

– Med denne modellen får vi uenighet, diskusjon og ulike synspunkt fra et spekter av de politiske partiene. Vi kan bryne oss på hverandre og media kan være til stede og høre diskusjonen og begrunnelsene for de valgene som blir gjort. Det er også et poeng at i formannskapsmodellen møtes vi hver uke og det er også en billigere modell, der kommunen sparer i politikerlønning. I tillegg er det en mer åpen modell som er sammensatt representativt med en 5/4-fordelen med tre fra Ap, en fra Rødt og en fra SV, samt to fra Høyre, en fra Frp og en fra Venstre, forklarer Kielland, som håper «Tromsømodellen» som hun kaller det vil føre til hyppigere møter og tettere oppfølging av den økonomiske driften.

– Det blir en litt annen modell enn tidligere, som blir litt til mens vi gjør det, sier SV-politikeren.

LES OGSÅ: Avskaffet parlamentarismen

– Dilldall

Første beslutning ble også gjort etter et endringsforslag fra posisjonspartiene på at alle bevillinger over 20.000 kroner skal behandles. Innstillingen fra administrasjonen var at beløp opp til 200.000 kroner ikke trengte politisk behandling.

– 20.000 kroner er ganske mye penger for eksempel til prosjekter som drives fram av frivillighet. Vi gikk til valg på politiske prioriteringer og når formannskapet er 60 prosent frikjøpt og skal være på Rådhuset tre dager i uken og har møte en gang i uken, betyr ikke dette tregere behandling, sier Brage Larsen Sollund (Ap), som fremmet forslaget på vegne av posisjonspartiene.

Sollund legger til at de fleste bevillinger er på mellom 5.-20.000 kroner.

– Vi gikk til valg på mange søker og har mange valgløfter. Dette gjør at vi kan prioritere først og overholde vår kontrakt med velgerne, med å prioritere vår politikk først, forklarer han.

Forslaget gikk igjennom da seks stemte for, mens Høyres Erlend Svardal Bøe og Anna Amdahl Fyhn, samt Helge Marie Bjerke (KrF) stemte imot.

– Høyre er imot mer detaljstyring og har full tillit til at administrasjonssjefen kan fatte slike beslutninger selv uten at det legges politiske føringer. Det blir politisk dilldall, sier Anna Amdahl Fyhn.

Fire borte

Formannskapet består av ni stykker: Kristin Røymo, Jarle Aarbakke og Jarle Heitmann fra Ap, Jens Ingvald Olsen fra Rødt, Ingrid Marie Kielland fra SV, Erlend Svardal Bøe og Anna Amdahl Fyhn fra Høyre og Jonas Stein fra Venstre.

I første møtet i den nye formannskapsmodellen møtte ikke Aarbakke, Heitmann, Olsen og Stein, mens varamedlemmene Tone Marie Myklevoll og Brage Larsen Sollund (Ap), Elin Jørgensen (Rødt) og Helga Marie Bjerke (KrF), møtte i stedet for.