Tror på rekordår hos museene

Universitetsmuseene opplever en stor økning i antall besøkende så langt i år. De tror 2016 kan bli et rekordår.

ØKER: Tromsø Museum – Universitetsmuseet opplever en stor økning i antall besøkende første halvår av 2016. Polarmuseet er en del av Universitetsmuseet. Foto: Jon Terje Eiterå 

SMILER: Museumsdirektør Marit Anne Hauan har all grunn til å smile. Foto: Anders Rossvoll 

nyheter

Tromsø Museum – Universitetsmuseet, med Tromsø Museum, Polarmuseet, MS Polstjerna og Tromsø arktisk-alpine botaniske hage under vingene, opplever en sterk økning i antall besøkende første halvår av 2016. 14.517 flere besøkte dem sammenlignet med samme tid i fjor.

LES OGSÅ: Over 60.000 har besøkt Polaria så langt i år

51 prosent økning

SMILER: Museumsdirektør Marit Anne Hauan har all grunn til å smile. Foto: Anders Rossvoll 

Museumsdirektør Marit Anne Hauan har all grunn til å smile. I fjor hadde museene 68.964 besøkende fra januar til og med juni – i år hadde de 83.481.

– Det er kun en april som har vist en nedgang. Den største økningen så vi i januar, da besøkstallet økte med 51 prosent. Dette er kjempegode tall, sier Hauan.

Hun ser tilbake på et fantastisk halvår.

– Det interessante er at vi ser at det jevne seg ut mellom månedene på en annen måte en før. Før hadde vi det største besøket om sommeren, og ganske lavt besøk resten av året. Nå ser det ikke slik ut, sier hun.

LES OGSÅ: Tidenes rekord for Fjellheisen

Juni størst

Juni er den måneden så langt i år med størst besøk. Da hadde museene 38.815 besøkende. I januar var det 7.429, i februar 11.515, i mars 8.799, i april 5.010, og i mai 11.913. I fjor nådde de rekordbesøk med over 150.000 besøkende. Det tror Hauan at de kan slå i år.

LES OGSÅ: Sherpaer fra Nepal bygger steintrapp opp aksla

Ikke bare turister

Selv om turistene tar opp mye av disse tallene, er det ikke bare de som skal ha all æren.

– Jeg tror vi har vært flinke til å få opp besøket ved å kontakte skolene i byen. Vi har mange elever her, og også lokalbefolkning som kommer innom. Selvfølgelig gir vinterturismen og cruisetrafikken mye besøk. Jeg må understreke at det gjøres en strålende jobb av turistbransjen, sier Hauan.

Å «dra på museet» betyr for mange fremdeles å ta seg en tur til Tromsø Museum. Museet ble for øvrig etablert i 1872.

– Vi har en veldig lojal lokalbefolkning. Jeg ser at mange tar med seg gjestene sine og besøker oss.

Vil dele historiene

For Hauan er det ikke den økonomiske gevinsten som er viktigst med det store besøket.

– Det gir oss ikke akkurat en tøff økonomi, men det gir oss en mulighet til å nå ut og fortelle vår historie om de nordlige områdene. De som besøker oss får tilgang på en vitenskapsbasert versjon av nordområdene, og det mener vi er spesielt viktig. Vi har ingen politisk fargede budskap, og dermed kan man være sikker på at historiene er trygge, sier hun.