– Det vanskeligste var å faste under eksamen

Nesten halvparten av byens muslimske befolkning samlet seg for å feire id al-fitr sammen etter fastemåneden ramadan.

MYE MAT: Khadija og Hamdi Muhammed synes ramadan har gått bra, men syntes også det var deilig å feire at det var over – mye mat ble det også. 

FORNØYDE: Mahir Rasul med Stera Mahir (7 måneder) og Bakhtiar Najmaddin med Rinas Najmaddin (8 måneder) feiret Id i Tromsøhallen sammen med nesten 500 andre muslimer. De er fornøyde med måneden som har gått, og klager ikke over de litt labre temperaturene – det har gjort det enklere å faste. 

STORE OG SMÅ: Suleiman (6) koste seg under Id-feiringen i Tromsøhallen. 

VELLYKKET: Sandra Maryam Moe, leder ved Alnor-senteret, forteller at det har vært en fin måned og er glad for at det ble en vellykket Id-feiring. 

nyheter

Den årlige fastemåneden ramadan ble i dag avsluttet med en feiring som startet oppe i Tromsøhallen.

– Vi feirer at vi har fastet en måned og at det nå er over. I dag har vi hatt en stor fest der vi har vært sammen og spist mye godt, blant annet sambosa, sier Khadija Muhammed, som er fra Somalia.

Både hun og venninnene er enige om at det er hyggelig å feire sammen.

– Dagen i dag har vært helt fantastisk. Det har vært en litt tøff måned, men det har generelt gått ganske bra, så jeg er veldig fornøyd, sier Hamdi Muhammed.

Har noen triks

Jentene, som studerer, begynte å faste to uker før skoleslutt.

– Ramadan begynte før skolen var ferdig, så vi tok eksamen mens vi fastet. Det var det vanskeligste, men det gikk greit, det også, sier Muhammed.

Fasten varer i 30 dager og er fra halv fire om morgenen til litt over syv på kvelden.

– Det er kanskje ekstra vanskelig for de yngre, men det blir enklere etter hvert, sier Muhammed.

Og for å gjøre fasten enklere, har jentene noen triks.

– Vi spiser sent, kanskje i totiden på natten, og da klarer vi oss.

Helt fullt

Alnor-senteret har gjennom hele ramadan hatt felles iftar, der man bryter fasten på slutten av dagen sammen. Det har ifølge Sandra Maryam Moe, leder for Alnor-senteret, vært svært vellykket.

– Det har vært mellom 60 og 100 stykker innom hver eneste kveld som har spist sammen. Vi har også noe som heter taraweeh, som er en spesiell bønn som bes hver kveld i ramadan der man resiterer fra Koranen. Også det har gjort at moskeen har vært helt full den siste måneden, sier Moe.

Senere i dag går turen til Leos Lekeland for dem som vil være med å fortsette feiringen der.