– Fra 1. juli 2015 til 30. juni 2016 har vi behandlet 460 og avsluttet 412 klagesaker på nye områder, sier regiondirektør for Forbrukerrådet i Troms og Finnmark, Helene Falch, før hun legger til:

– Løsningsprosenten for alle sakene for hele perioden er 64 prosent. Gjennomsnittlig saksbehandlingstid for alle avsluttede saker på nye områder er på 33 dager i snitt for hele perioden.

Bredt spekter

Etter at Forbrukerrådets meglingstilbud ble utvidet 1. juli i fjor, ble tromsøkontoret styrket, flyttet inn i Mack-kvartalet og fikk nasjonalt ansvar for de nye områdene. Ifølge Falch har Forbrukerrådet meglet i en rekke ulike klagesaker så langt:

– Det har vært et veldig bredt spekter av saker. Områdene vi har vært innom så langt er diverse typer kurs og undervisning, leie av bolig, leie av parkeringsplass, leasing og leie av bil, TV- og internettjenester, underholdningstjenester, strømmetjenester, bomavgift, restaurant, rideskole, kjøreskole, parkeringssak som faller utenfor parkeringsklagenemnd, flyttetjenester, pakkelevering, ekspedisjon og fortolling av varer, hotellopphold, guidet tur, reiselivsprodukter, konsertbilletter, frisør, skjønnhetstjenester/tatovering, velværetjenester, taxitjenester, busstjenester, ferge, bilberging, treningsstudio, vasketjenester, hundeutstilling, avisleveranse, gavekort, avtale om matlevering og arkitekttjenester, oppsummerer regiondirektøren.

Basert på frivillighet

Hun tror dette bare er begynnelsen.

– Det var først i forrige uke vi fikk en lovgivning på dette området. Nå er klagetilbudet på nye områder regulert i Lov om klageorganer for forbrukertvister. Jeg tror derfor flere vil benytte seg av muligheten i fremtiden, blant annet når vi har fått markedsført tilbudet skikkelig, sier Falch.

Regiondirektøren er klar på at klagesakene er basert på frivillighet, men mener det likevel har noe for seg.

– Blir ikke partene enige, må man gå til sivilt søksmål dersom man ønsker å ta saken videre. Jeg tror imidlertid det er viktig for folk å få noen utenforstående til å se på saken hvis man er i en konfliktsituasjon. Da kan man få en vurdering av det rettslige grunnlaget i saken, samt bidra til at partene kommer i en bedre dialog, påpeker Falch.

Klager på privatskoler

Ifølge regiondirektøren er det foreløpig forholdsvis få klagesaker innen hvert område, noe som gjør at ingen områder peker seg spesielt mye ut.

– Men vi har for eksempel hatt flere klager på skjønnhetsbehandlinger. Det har dreid seg om alt fra forbrukere som har vært misfornøyd med vippeextensions til tatoveringer. Dette er ikke snakk om de store beløpene. Et helt annet eksempel på saker vi har hatt, er klager på privatskoler. Det har både dreid seg om uenighet angående betaling dersom eleven har sluttet underveis og uenighet om kvaliteten på undervisningen. Dette kan være svært vanskelige saker, der vi må forholde oss til hva som faktisk kan dokumenteres, forklarer regiondirektøren.

Anbefaler research

Hun er klar på at mange av sakene har sitt opphav i ulike forventninger til tjenesten, uklare avtaleforhold og derav uenighet i etterkant. Falch har flere tips forbrukere kan ha i bakhodet slik at de unngår trøbbel og skuffelser:

• Les nøye hva du får, vilkår og hva prisen inkluderer på forhånd.

• Undersøk om du kan få det samme til bedre pris hos andre.

• Ta en enkel omtalesjekk på nettet. Det kan gi en pekepinn på ha du kan forvente deg.

• Får du ikke det som er lovet så ta det opp med selger med én gang. De fleste saker løser seg med det.

• Ta vare på avtalen, kvitteringer, bilder og annet som kan hjelpe deg i en klage.

• Kommer du ingen vei, kan Forbrukerrådet hjelpe deg både med å gi råd og megle.