SENTRUM: Datoen var 31. mars 2000. Stedet var et treningsfelt i Gent Belgia hvor TIL forberedte seg til sesongstart. Plutselig går toppscorer Rune Lange i bakken med et smertehyl. I løpet av sekunder er det medisinske støtteapparatet på plass og konstaterer en alvorlig korsbåndskade.

Smilet til Lange

Ronald Johansen var også på plass med sitt nye, digitale kamera. Da bildene var sikret – et motiv han var alene om – sjekket han eksponeringene på skjermen.

– Da oppdaget jeg «tjyvfliret» til Rune Lange. Det gjorde meg usikker. Men da jeg konfronterte trener Terje Skarsfjord med oppdagelsen, ble jeg avvist.

Toppoppslag

Enden på visen ble at iTromsø, Nordlys, VG og resten av Presse-Norge lagde toppoppslag på at toppscoreren var ute med skade. Hele sesongen sto i fare.

– Men jeg slo meg ikke til ro med saken. Derfor viste jeg bildet til en konkurrent. Han var enig og ringte sentrale skikkelser i TIL-styret. Etter mye om og men, kom erkjennelsen. Det var snakk om en aprilspøk.

Store kostnader

– På dette tidspunktet hadde vi gått i trykken hjemme i Tromsø. Det endte med at vi måtte lage en ny utgave. Også VG, som hadde fått mitt bilde, måtte endre opplaget. Dette kostet avisene store summer.

I etterkant haglet det med kritikk mot «Gutan» og støtteapparatet. Alle reagerte på at TIL hadde iscenesatt aprilspøken en dag før det som er normalt. Derfor var det ingen som tenkte på at dette kunne være bløff.

– Hadde jeg ikke hatt digitalt kamera, ville spøken aldri blitt avslørt. Da hadde det vært snakk om film og bilder – noe som kunne ha gjort at spillerne hadde lyktes, sier Ronald Johansen.

PS! Har du et blinkskudd med en tilhørende, god historie? Ta kontakt med journalist John Strandmo på telefon 913 72 100 eller john@itromso.no.

fotograf: Ronald Johansen har jobbet som fotograf i iTromsø i fire tiår. Han har høstet internasjonal heder for sine bilder. Foto: John Strandmo Foto: John Strandmo