LUNHEIM: Noe av det som er morsomst når man skriver om mat er å drive research. Matprogrammer på TV, kokebøker, matblogger og artikler i matblader blir så å si en del av arbeidshverdagen. Og som matskribent får du gjerne noen favoritter som du kommer tilbake til.

Jamie Oliver er en av mine favoritter, og hans oppskrifter bruker jeg ofte og gjerne når jeg selv lager mat – fordi jeg vet at de funker.

Ukas matspalte er inspirert av en oppskrift som han står bak – en nydelig risotto der hovedsmakene kommer fra den salte italienske fleskepølsa salsiccia, søte grønne erter og den lune, franske geitosten chêvre.

Retten passer utmerket nå om sommeren når du ikke har lyst til å stå i timevis ved komfyren.

GODE RÅVARER: En god risotto er forbausende lett å få til – og kan varieres i det uendelige. I denne har vi bl. a. erter og geitost.

Risotto à la Jamie

2 dl carnoli eller arborioris

1/2 gul løk

20 g smør

2 dl tørr hvitvin

1 liter kokende kraft

150 g frosne grønne erter

150 g chêvreost

50 g smør

1/2 dl revet parmesan

1/2 dl finhakket persille

Begynn med å smelte 20 gram smør i en vid panne. Når smøret er ferdig med å frese, legger du i finhakket løk og steker til løken er gjennomsiktig. Da legger du i riskornene og steker videre mens du rører godt rundt i et par minutter. Når alle riskornene er dekket med smør, heller du i hvitvinen og lar denne koke inn i risen mens du rører.

Nå bruker du en øse til å helle i kokende kylling- eller grønnsakskraft i risen. Mellom hver øse rører du godt i risen og heller ikke på neste øse før det meste av kraften har kokt inn. Gjenta helt til du kjenner at risen kun har en liten hard kjerne i midten. Da rører du inn de grønne ertene og geitosten i terninger på 1,5 x 1,5 centimeter.

HVITT OG GRØNT: Når risen i risottoen begynner å bli ferdig kokt, rører man raskt inn erter og geitost i terninger.

Ta pannen av plata og strø over parmesan og resten av smøret. Sett på lokk og sett til side.

Like før servering tar du av lokket, rører rundt og strør over finhakket persille.

Grillet salsiccia

400 g (helst rå) salsicciapølse

Om du får tak i salsiccia i en hel ring, er det best, men også vanlige pølser funker. Det beste er også å få fatt i rå pølser, de smaker mye bedre.

Skjær små snitt i pølsene og grill dem på utegrill eller grillpanne. Snu ofte slik at de ikke brenner for mye og vær parat til å slukke eventuelle flammer fra dryppende fett.

SALSICCIA: Ordet betyr simpelthen «pølse» på italiensk. Den vanligste pølsa er laget av svinekjøtt, og gjerne krydret med fennikel.

Øs en real klatt risotto på fire tallerkener, topp det hele med grillet salsiccia og eventuelt mer persille. En sitronbåt skader ikke.

I glassene passer det utmerket med en hvit «Greco di Tufo» eller en rød Primitivo fra Sør-Italia.

Buon appetito!