– Vi har et problem med noen som driver med næringsliv på Karlsøy og bruker kaia til sine tre båter. Når de ligger til kai der, kommer ikke ambulansebåten til. Vanligvis går det greit, for ambulansebåten kan legge til ved fergeleiet, men om det kommer vind fra vest kan den kun legge til ved ambulansekaia, sier May Jorunn Corneliussen, enhetsleder for drift og utvikling i Karlsøy kommune, som er ansvarlig for kaia.

Problem i fjor

I fjor kunne det gått galt da ambulansebåten ikke fikk lagt til.

– Det bor rundt 30 mennesker på Karlsøya, så ambulansebåten er ikke ute mange ganger i året. I fjor oppsto en hendelse hvor det kom vind fra vest og det lå tre båter ved ambulansekaia slik at båten ikke kom til. Heldigvis gikk det bra til slutt, men det har vi ingen garanti for at det vil neste gang. Derfor skal alltid kaia være tilgjengelig, forklarer Corneliussen.

Satt opp skilt

Kommunen har forsøkt å løse problemet uten hell.

– Vi har satt opp et skilt om at båter som fortøyer vil bli anmeldt. Vi har vært i dialog med eierne av båtene, og bedt dem forlate med god tidsfrist. Det har de lovet, men likevel ikke gjort. Da de ikke gjorde det, anmeldte vi dem til politiet som henla saken. Karlsøy ligger jo langt fra nærmeste politistasjon. Karlsøy er et lite samfunn, så situasjonen skaper ufred på øya, påpeker hun

Konflikt

Orinta Grimailaite driver Karlsøy Brygge som bruker og eier båtene sammen med mannen Ronaldo Zujeva. De har bodd og jobbet på Karlsøy i seks år.

– Vi har snakket med teknisk etat i kommunen og har forsøkt å samarbeide med dem for å finne en løsning. Vi har i flere år bedt om en flytebrygge til på øya, uten å få gehør fra kommunen. Den nåværende kaia er ikke ideell for oss, men vi har ikke noe alternativ for båtene våre, sier hun.

–Hva om det oppstår en krise hvor ambulansebåten ikke får lagt til?

– Ambulansebåten bruker nesten aldri denne kaia, de foretrekker fergekaia. Men om de trenger den, så er det ingen problem for oss å flytte båtene på kort varsel. Det er alltid noen tilgjengelig som kan flytte båtene om de bare ringer oss, mener hun.

Føler seg sviket

Grimailaite forteller at hun og ektemannen har brukt mye tid og ressurser på å holde kaia ved like, og liker dårlig at kommunen har tatt saken til politiet.

– Det føles som en kniv i ryggen. Vi ønsker å samarbeide for å finne en løsning, men istedenfor så går de til politiet og avisa, sier Grimailaite.