Lørdag starter sjakk-NM på Tromstun ungdomsskole, og i alt 384 spillere fra junior- til eliteklassen vil benke seg foran sjakkbrettet.

Som publikummer kan du få med deg sjakk-NM fra sofakroken.

– For første gang kommer vi til å ha web-TV. 30 brett kommer til å bli streamet gjennom hele arrangementet, forteller Jan Sigmund Berglund som er leder i Tromsø Sjakklubb.

Mobiltelefoner

Det spesielle med denne streamingen er at de kommer til å ta i bruk mobiltelefoner som kameraer.

– Vi kommer til å ta i bruk 10-12 mobiler som sender bildene til en PC. Der har vi en app hvor man kan panorere og zoome inn på de forskjellige bildene. I tillegg kommer vi til å ha et studio med live-kommentering, sier Berglund.

STREAMER: Jan Sigmund Berglund opplyser at de kommer til å streame sjakk-NM.

Mesterskapet vil bli streamet på sjakk-NM sine nettsider.

– Minst ett parti i alle klassene vil bli sendt over nett. Jeg tror faktisk vi kommer til å bruke flere kameraer enn det NRK brukte da de sendte sjakk-OL, forteller lederen i Tromsø Sjakklubb.

Håper på støtte

Med ikke det største budsjettet å rutte med, håper Berglund at de får finansiell støtte fra kommunen for kostnadene som har kommet for å arrangere mesterskapet.

– Jeg synes kommunen godt kunne ha sponset leie av lokalet. Til sammen betaler vi vel 50.000 kroner for å leie Tromstun ungdomsskole. Dette tas av det eventuelle overskuddet som vi gjerne skulle ha brukt på de unge, sier Berglund.

– Har dere søkt om det?

– Vi har ikke rukket å søkt ennå, men vi kommer til å gjøre det etter arrangementet. Da vil vi søke om støtte for utgiftene og legge til hva dette arrangementet har tilført kommunen, sier Berglund.

Fra Alaska til sjakk-NM

Jan Sigmund Berglund kan rope at det kommer et par store navn til mesterskapet.

– Hans Olav Lahlum er meldt på og kommer til å delta i mesterklassen. I tillegg kommer Lars Monsen rett fra Alaska for å spille.

KOMMER: Hans Olav Lahlum.

I tillegg kommer omtrent 350 sjakkentusiaster til Tromsø for å delta.

KOMMER: Lars Monsen.

– Vi har fått ordnet et tilbud til de som reiser til Tromsø for å delta, så er det litt opp til dem hva de ønsker å gjøre. De blir litt som turister som skal spille sjakk, forklarer Berglund.

De kjente sjakkprofilene kommer dessverre ikke.

– Carlsen kommer ikke. Agdestein var påmeldt, men trakk seg for noen dager siden, mens Hammer prioriterte et annet mesterskap.

Sjakk-NM starter lørdag og vil vare i åtte dager.

KLAR: Jan Sigmund Berglund, leder i Tromsø Sjakklubb gleder seg til det åtte dager lange mesterskapet. Foto: Jørn Myreng