Stadig flere tromsøværinger blir medlem i turlaget. Nå venter foreningen på å bikke 5.000-grensen, som vil markere overgangen fra mellomstor til stor turforening.

– Per 1. juli hadde vi 4.931 medlemmer. Hver dag vi har åpent kommer det nye medlemmer. Det er vanskelig å si om vi har fått 70 nye de siste 11 dagene, for mange melder seg på gjennom nett, sms eller på kontoret, men vi venter på den magiske 5.000-grensa og gleder oss veldig til det, sier Mia Kanstad Kulseng i Troms Turlag.

13 prosent vekst

De siste to årene har medlemsveksten virkelig skutt fart.

– Vi hadde en 13 prosent vekst i fjor, som var den største veksten i landet i kategorien mellomstore turlag.

Når de nå bikker 5.000 i løpet av juli, vil en ny milepæl nås.

– Da kommer vi i en ny kategori og jeg vil tro vi går fra kategorien «mellomstor» til «stor», forteller Kanstad Kulseng.

1. juli i fjor hadde Troms turlag 4.382 medlemmer. 549 nye betyr en vekst på 12,4 prosent i år.

– De to siste årene har vært helt fantastisk. Det er utrolig gøy å være med på, sier Kanstad Kulseng entusiastisk.

Les også: Her er Tromsøs mest populære turlagshytter

Nøkkel til 500 hytter

Hun tror det er stadig flere som får øynene opp for tilbudet til turforeningen, og da særlig er det tilgangen til DNT (Den Norske Turistforening) sine hytter.

– Om vinteren kan det gå en uke uten at vi selger nøkkel, men nå kan vi selge seks nøkler på bare én dag, sier hun.

Med et depositum på 100 kroner får man tilgang til over 500 DNT-hytter over hele landet.

– Det er nok mange som benytter seg av tilbudet og tilgangen det gir. Så lenge man er medlem i DNT, har man tilgang til alle hyttene.

Les også: Derfor er fjellet den beste sjekkearenaen

Ung vekst

I den store veksten er det særlig blant de unge, at det har blitt flere nye medlemmer.

– Barnas turlag har hatt stor vekst. Målselv, Balsfjord og Senja hadde sine første hele år, mens kun Tromsø har hatt det tidligere. Det var 50 prosent vekst i fjor, og over 50 prosent i år. I DNT Ung var det 30 prosent vekst, i tillegg er det høy aktivitet i lokallagene, sier hun.

Og hyller frivilligheten.

– Det er en fantastisk innsats blant frivillige. Fjellsportgruppa gjør en fantastisk innsats med skredforebygging og alle står på i lokallagene, så det er ikke rart det er vekst. All innsats i turlaget gjøres av de frivillige. Hyttene bygges og driftes av frivillighet og turene ledes av frivillige, så det er de som skaper basisen for all vekst vi har, sier Kanstad Kulseng fornøyd.