PROSTNESET: Det er ikke alle turistene som har full oversikt over begrepene når de ankommer Ishavsbyen.

– Det hender at vi får folk innom om sommeren som forteller at nå har de sett midnattssolen, så nå lurer på hvor de kan finne nordlyset. Da forsøker vi overbevise dem om å komme igjen om vinteren, og så gjør vi det omvendt da. Det er lettere å selge inn ideen om å få folk tilbake til Tromsø om de trives enn å overbevise dem der de er, sier Oda Kvaal-Tanguay som er turistinformasjonsansvarlig hos Visit Tromsø.

Dårlig vær

SJEF: Oda Kvaal-Tanguay er sjef for Visit Tromsø. Foto: Haakon Steinmo

Til tross for et mildt sagt labert vær de siste ukene tror Kvaal-Tanguay at tromsøværinger er mer misfornøyd med været enn turistene.

– Turistene reiser ikke så langt nord for å oppleve varmt vær. De lever godt med lavere temperaturer, men ønsker selvsagt klar sikt, slik at de kan få utsikt fra for eksempel fjellheisen.

Les også: Drar i land 16.000 turister til Tromsø

Cruiseturister

FULLT: Turistene flokker seg rundt disken på turinformasjonen.

I all hovedsak er det cruiseturister som kommer til Tromsø om sommeren.

– På Vestlandet diskuterer man om man har nådd et metningspunkt for cruiseturister. Det er enda en stund til vi når samme nivå her i Tromsø, men det er likevel en diskusjon det kan være fornuftig å ta. Cruiseskipturister bidrar til å skape liv, og det får det til å føles folksomt selv om det er færre folk i sentrum.

Les også: Så dyrt er det å være turist i Tromsø

Noen forbedringer håper de likevel på.

– Det hadde hjulpet om cruiseturismen var spredd mer ut over. Noen dager er det tre cruiseskip på en dag, og andre ganger er det ingen. En mer jevn strøm hadde vært bedre for både næringsliv og turistene, sier informasjonskoordinator Gidsken Halland i Visit Tromsø.