Frykter forsinket pollensesong i år

Årets pollensesong har vært litt forsinket på grunn av dårlig vær. Dermed kan allergikerne vente seg mer plage hvis finværet fortsetter.

POPULÆRE: Dette er de mest populære reseptfrie allergimedisene som selges på apoteket. Cetrizin er de mest solgte tablettene, mens Livostin har de mest solgte øyedråpene og nesesprayene. Foto: Lars Marius Matre 

nyheter

Pollenallergi er noe som preger sommeren til én million nordmenn hvert år, og i år er intet unntak. I Tromsø har allergikerne foreløpig sluppet billig unna, men det er ikke sikkert dette vil vare.

ALLERGI: Anne-Kari Isaksen, regionssekretær i Astma- og allergiforbundet, sier pollensesongen trolig vil ta seg opp igjen. Foto: Kristina Båtnes Hestdahl/Framtid i nord 

 – Sesongen begynte tidlig, med lange godværsperioder i mai og juni. Den har fikk seg et tilbakeslag med alt regnet i det siste, som har hindret spredningen, forteller Anne-Kari Isaksen, regionssekretær i Astma- og allergiforbundet.

Vil ta seg opp

Det er derimot ikke sagt at dette blir noen drømmesommer for allergikere. Skulle finværet returnere vil det nemlig blusse opp igjen.

– Det vil ta seg opp så fort vi får noen godværsdager. Regnværet har egentlig bare utsatt sesongen, ettersom blomstene er der uansett. Faktisk kan det noen ganger være heldig med mye godvær tidlig på sommeren, slik at man får «brukt opp» pollenet, forteller Isaksen.

Les også: Antall pollenallergikere øker

Bør følge med

 Hun anbefaler de som får størst plager under pollensesongen å følge med på pollenvarslingen.no, slik at de er klare når det kommer.

– Det kan være lurt å følge med på varselet, slik at man kan begynne å ta medisin før man kjenner effektene. Er man kraftig plaget kan det også være lurt å kontakte lege for vaksinering. Min erfaring er at altfor få vaksinerer seg, til tross for at man faktisk kan bli helt kurert ved å gjøre det, opplyser Isaksen.

Preventive tiltak

Marie Nakling, farmasøyt ved Vitus Apotek på Nerstranda, anbefaler å være godt forberedt når pollenet returnerer.

– For å hindre eksponering er det lurt å holde vinduer og dører stengt. Det er også viktig å skylle seg godt når man kommer inn. Dette kan enten være ved en dusj, eller ved bruk av nese- og øyeskyll, forteller Nakling.

Hun anbefaler også å oppsøke lege hvis man er i tvil om man er allergisk eller ikke.

– Det er fullt mulig å bruke reseptfrie midler uten å ha konstatert allergi, men jeg vil anbefale å gå til lege for å være sikker. Da får man også blåresept, som gir billigere allergimedisiner, konstaterer farmasøyten.