Nei, det har ikke rablet for dem – de mellom 30 og 40 personene som sitter på benkene eller plenene utenfor Domkirka – dypt begravd i sine smarttelefoner. Noen av dem sitter rolig, andre går rundt og tilsynelatende leter etter noe – andre er involvert i noe som ser ut som bitre krangler på sine telefoner.

Det de gjør er at de spiller den nye farsotten «Pokémon Go» – et nettspill som bokstavelig talt har fått «spill-geeks» fra hele verden til å gå av skaftet.

Først i Tromsø

Og nå har spillet kommet til Tromsø.

– Jeg startet gruppa «Pokémon Go Tromsø» for to dager siden. Da jeg gikk hjemmefra for en time siden var det cirka 120 medlemmer – nå er tallet vokst til over 130, forteller Roberth Strand.

At en stor og brokete samling med spillere har møtt opp i Kirkeparken, har en naturlige forklaring – selv om det for den utsendte journalisten er noe vanskelig å begripe. Utenfor domkirken er det nemlig hele tre såkalte «lures», spesifikke geografiske punkt der det er samlet «Pokémons» – små, digitale «monster» som spillerne ønsker å fange.

Må komme seg ut

Det er dette som er det nye med «Pokémon Go» sammenlignet med andre data- eller nettspill. Man er fysisk nødt til å komme seg ut av gutte- eller jenterommet, bevege seg til de forskjellige «luresene» – og det er først når man kommer dit at man kan finne, fange og treffe de forskjellige «pokemonene».

– Man må være nærmere enn én kilometer til punktet, ellers er det ikke mulig å finne det. Derfor er dette en grei og sosial måte å spille på, sier Mia Ingebrigtsen – en av de oppmøtte spillerne.

Les også: Skrekkslagne Renate har blitt en internetthit

Sosialt spill

SOSIALT: Ifølge Mia Ingebrigtsen er «Pokémon Go» langt mer sosialt enn andre data- og nettspill, ettersom man må begi seg ut og lete etter såkalte «lures». Roberth Strand er enig.

Hun forteller at det er lett å komme i kontakt med andre spillere når man samler seg på de forskjellige «luresene».

– Jeg var her utenfor domkirken i går kveld, og da traff jeg flere spillere som jeg snakket med og ble kjent med. Det er mye bedre enn når man sitter alene hjemme og spiller, sier hun.

Roberth Strand ser også andre fordeler.

– Det er en måte å bevege seg på, og hadde jeg hatt dette spillet da jeg var ti år – istedenfor bare å spille med «Pokémon»-kortene – da ville jeg ikke ha blitt tjukk ...

Vokser eksplosjonsartet

KJEMPEPOPULÆRT: Spillet «Pokémon G»o har tatt helt av på verdensbasis – men i Norge har det ennå ikke blitt offisielt sluppet.

I Norge har ennå ikke «Pokémon Go» blitt så stort som det er i Asia, Australia og USA. Men det er på vei å eksplodere også her.

– På Appstore så har «Pokémon Go» slått ut Tinder som det største. Det sier sitt om hvor stort det er i ferd med å bli, sier Strand.

På verdensbasis så har «Pokémon Go»-spilling fått uante konsekvenser, forteller han videre.

– Folk har gått seg vill, de har gått inn i «gale» nabolag og havnet i trøbbel, forteller han.