På Sørlandet har soppen gråskimmel ødelagt så mye som 40 prosent av den totale avlingen frukt- og grøntleverandøren Bama har fått inn.

Frykten er stor for at soppen er resistent mot sprøytemidlene som har vært brukt.

– Det er samme soppen vi plages med i nord som i sør. Soppen er der hele tiden, men frykten er at den er blitt immun mot det sprøytemiddelet som nå brukes, sier jordbærprodusent Asbjørn Nilsen, som holder til på Kvalnes på Kvaløya.

Les også: Landbruksministeren vil ikke erstatte jordbærtap

– Skjer hvert år

Ifølge Nilsen er det samme sprøytemiddel som brukes av de aller fleste jordbærprodusenter.

– Det hele kan sammenlignes med laksenæringa og lakselusa. Det nytter ikke å sprøyte med de midlene, hvis den er blitt resistent, er man like hjelpeløs. Det er et vel så stort problem her nord, om ikke større.

Ifølge Nilsen er det ett værforhold som kan ødelegge «alt».

– 17 grader, høy luftfuktighet og vindstille. Det er det verste som kan skje. Da kan det bli katastrofe og du kan forbanne deg på at det skjer. Jeg gruer meg til det hvert år, sier Nilsen.

I fjor mistet han så mye som 20–40 prosent av avlingen på grunn av dette væromslaget.

– Får du to døgn med slike forhold, er det tragedie for jordbæråkeren, men om så litt vind, ville ha hjulpet på, sier Nilsen.

Les også: Bama slår alarm: Den verste jordbærkrisen noensinne

Sprøyter sjeldent

Ifølge Nilsen er det sprøytemidlene som hindrer soppen fra å utvikle seg.

– Jordbærproduksjon er risikosport og temperatur er veldig avgjørende når du holder på med jordbær. Men 17 grader, vindstille og tørt er idealtemperaturen for gråskimmelsoppen. Skjer det, kommer det fullt angrep og da er du nokså hjelpeløs, sier han.

Nilsen mener man i Nord-Norge kan være særlig utsatt siden vi ofte har sommertemperaturer på mellom 15–18 grader.

– Soppen har lengre utviklingstid i nord, men jeg vil ikke si jeg frykter det. Vi sprøyter mindre her i nord, kanskje bare en eller to ganger. Sørpå sprøyter de fem ganger, men sprøyter du oftere, er det lettere å bli immun og utvikle resistens. Akkurat nå holder jeg på og håper på at det ikke blir 17 grader med mye luftfuktighet og vindstille, sier han.