SOLSTRANDVEIEN: 14. juni utførte Brann og rednings forebyggende avdeling en brannteknisk inspeksjon ved Reinen barnehage. Det skulle i utgangspunktet være et brukertilsyn, hvor brannvesenet kun rapporterer til barnehagen. Funnene de gjorde var imidlertid av en slik karakter at de så det som nødvendig å informere kommunen om dem.

– Under et brukertilsyn, rapporterer vi til barnehagen. Hvis vi oppdager ting som åpenbart har betydning for brannsikkerheten, er vi nødt til å informere eier også, i dette tilfellet kommunen. Det ble gjort her, sier fagansvarlig for tilsyn ved Tromsø brann og redning, Jan-Kåre Lambela.

Under inspeksjonen ble det blant annet avdekket at flere dører i rømningsveien holdes låst med kjetting, at flere av de samme dørene slår mot rømmeretning, og at barnehagen ikke har tilgang til kontrollrapporter. I tillegg var ikke barnehagens risikoanalyser gode nok, da de ikke kunne fremlegge god nok dokumentasjon på hvordan evakuering skal foregå og hvilke beredskapsplaner som gjelder.

Finnes løsninger

– Det høres kanskje mer dramatisk ut enn det som er tilfelle. De bruker sikkerhetslåser med kjetting, slik at barn ikke får åpnet dørene og kommer seg ut. Det finnes dog løsninger hvor man kan ivareta barnas sikkerhet uten at det går på bekostning av brannsikkerheten, sier Lambela.

Hva gjelder dokumentasjon, forteller Lambela at alle kommunale virksomheter må ha en gode risikoanalyser og beredskapsplaner.

– Vi må kunne kontrollere at barnehagen for eksempel har avtaler med nabobygg dersom det skulle bli nødvendig å evakuere barna midt på vinteren når det er kaldt ute. De må ha en plass å oppholde seg, sier han.

Et sikkerhetsdilemma

Enhetsleder ved Tromsøysundet barnehager, Annalena N. Pedersen, forteller at «kjettingen» som brannvesenet viser til i sin tilsynsrapport, er sikkerhetslåser.

– De har vi hatt i 12 år – og vi har årlig hatt tilsyn siden åpningen i desember 2004. Det er først nå at de blir vurdert som ikke gode nok, sier hun.

Ifølge Pedersen må en ha lås på disse dørene for å forhindre at barn kommer seg ut til den bratte branntrappa.

– Vi har flere forskrifter vi er nødt til å forholde oss til. I tillegg til brannsikkerhetsforskriften, er forskriften om miljørettet helsevern vel så viktig. Vi er nødt til å ivareta barnas sikkerhet og forhindre at de skader seg, sier hun.

Barnehagen vil nå sammen med byggforvaltningen, og eventuelt brannvesenet, se på hvilke andre tekniske løsninger barnehagen kan benytte seg av for å sikre dørene på en egnet måte.

Har planene på plass

Hva gjelder dokumentasjon, opplyser enhetslederen at barnehagen har alt av nødvendige planer på plass, men ikke alt kan dokumenteres godt nok skriftlig.

– Vi har siden åpningen hatt en avtale med Reinen skole om opphold der i tilfelle evakuering, men denne er ikke skriftliggjort, påpeker hun, og fortsetter:

– I tillegg har barnehagen en skriftlig rømningsplan, der evakuering av barnehagen står veldig konkret og detaljert beskrevet. Dette står også på alle branninstrukser som henger flere plasser i hele barnehagen.

Det er ifølge Pedersen uklart for barnehageledelsen hva som ikke er tilstrekkelig med planene som allerede foreligger.

– Dette prøver vi nå å få avklart i forbindelse med at vi lager en fremdriftsplan for hvordan vi skal rette på avvikene, sier hun.