Mathias (10) satte sjakk matt på syv trekk i NM

Fremtiden ser lys ut for byens sjakkmiljø, mener Tromsø Sjakklubb.

KORT PROSESS: Mathias Lind Schouten (10) satte sjakk matt i syv trekk på den femte dagen av landsturneringen 2016, som i disse dager  Foto: Ronald Johansen

nyheter

TROMSTUN: Det ble et kort parti for Mathias Lind Schouten (10) under dagens NM-seanse. Så kort at mamma ikke rakk fram for å se på før det hele var over.

– Jeg spilte et parti på 4,5 timer i går, mens i dag var det over på 15 minutter, sier Mathias, som er fornøyd med utfallet av partiet.

Under årets nasjonale mesterskap konkurrerer han i miniputtklassen. På landsbasis er Mathias ratet som nummer ni blant miniputter, og blant spillere født i år 2005 er han ratet som nummer seks.

LES OGSÅ: Tor Fredrik kan være Norges nye stjerneskudd

– Jeg brukte en åpningsfelle. Jeg hadde egentlig planlagt å spille noe annet, men så fungerte fellen, og da fikk jeg satt sjakk matt med hesten. Det er noe jeg har øvd en del på, og så kan jeg mye teori på det, forteller 10-åringen.

Topp fem

Det kjente minimumet på hvor mange trekk man må ha for å sette sjakk matt er fire, men det er mulig å gjøre prosessen enda kortere.

– Hvis motstanderen samarbeider er det mulig på to trekk, forteller leder i Tromsø Sjakklubb, Jan Sigmund Berglund, som også er leder for arrangementskomiteen som arrangerer NM. Han har latt seg imponere over Schoutens ferdigheter. Selv er 10-åringen ydmyk.

– Jeg satset på å vinne i klassen min, men jeg har spilt ett tap og ett uavgjort, så nå spørs det. Men det er fortsatt en mulighet. Målet er en dag å bli en av de beste spillerne, i hvert fall topp fem, avslører han.

LES OGSÅ: Her holder det på å gå galt for Torbjørn (10) mot stormesteren

Schouten begynte å spille sjakk for omtrent tre år siden.

– Jeg liker det. Jeg trener cirka to ganger i uken med sjakklubben og på nett.

Helt fantastisk

Sjakklubbleder Berglund har stor tro på sjakkmiljøet i byen og er glad for at det er i vekst.

– Vi har mange spillere som er på vei oppover i full fart, og blir en stadig større klubb, sier Berglund.

Det er i dag rundt 100 medlemmer i Tromsø Sjakklubb, både voksne og barn.

– Det er mange flere som vet om det i dag enn det var før, forteller Berglund.

Han er veldig glad for at sjakk-NM ble lagt til Tromsø i år.

– Landsturneringen har aldri blitt avholdt i Tromsø før, og i Nord-Norge har det ikke vært på 20 år, så nå var det på tide. Det er helt fantastisk at vi får lov til å arrangere det her, det betyr mye, sier sjakksjefen.