Etter runde fem i landsturneringen, også kjent som sjakk-NM, ligger Tor Fredrik Kaasen godt an. Tromsø-gutten, som fyller 14 år på fredag, har i løpet av dette mesterskapet fått fire poeng og ligger på en foreløpig andreplass i juniorklassen.

– Jeg startet godt og vant tre kamper. I runde fire og fem skulle jeg ha vunnet, men jeg klarte bare uavgjort. Etter at jeg tapte i dag, er ikke mulighetene for å gå til topps så veldig store lenger, men det er ikke umulig. Om jeg vinner to på rad nå, er jeg fort i teten igjen, sier Kaasen, som tapte mot førsterangerte.

For seier får man ett poeng, mens uavgjort gir et halvt. Tap gir ingen poeng.

Det største sjakktalentet

Kaasen har tre partier igjen før det hele er avgjort. Han ble for noen dager siden omtalt i Aftenpostens sjakkspalte som det største sjakktalentet i Tromsø og i Nord-Norge på mange år.

– Det er veldig gøy å høre, det gjør meg veldig glad. Jeg spiller sjakk fordi jeg koser meg med spillet og fordi jeg synes det er interessant å spille og lære nye ting, forteller unggutten.

Han er allerede på 15. plass på den nasjonale juniorrankingen for spillere under 21 år.

– Jeg har ikke så mange mål, men håper på å bli stormester (GM) før jeg blir 18 år gammel. Hva som skjer etter det vil tiden vise, sier en ydmyk Kaasen.

Han håper dessuten på å kunne konkurrere i eliteklassen om noen år, kanskje allerede om et års tid.

– Jeg hadde egentlig ikke lyst til å spille i juniorklassen fordi den ikke er så veldig hard. Det er elite jeg sikter mot. Om jeg får første- eller andreplass, rykker jeg opp.

Flere titler

Kaasen tok tittelen som Norgesmester i miniputtklassen for tre år siden, og så for ett år siden på nytt.

– Har du et mål om å bli den nye Magnus Carlsen?

– Omtrent ingen kan vel bli det. Jeg vet ikke helt, jeg satser bare på å bli stormester, og så tar jeg det derfra. Hvis jeg får det til, vil jeg kanskje en dag leve av sjakken, men det er veldig vanskelig, forteller Kaasen.

Sjakk-kometen forteller at han i snitt trener omtrent to timer hver dag, men at det kan variere.

– Noen ganger er det fem timer, andre dager er det ingenting. Jeg bruker å sitte på PC-en og se på sjakk eller å spille selv. Da koser jeg meg med det.

Skal til EM

At det går en del tid med til sjakken, kan mamma Solveig Karlsen skrive under på.

– Det er selvsagt veldig stas at han er så flink. Samtidig krever det mye oppfølging. Det er mye reising, både i Norge, i Norden og internasjonalt, så det koster både tid og økonomi, sier Karlsen.

For henne er likevel det viktigste med det hele at sønnen trives og utvikler seg.

– Jeg spiller ikke selv sjakk, men bidrar som supporter, forteller Karlsen og ler.

Sjakk-EM arrangeres i Praha i august, og dit skal Kaasen for å konkurrere.