Åsne (21) syklet Norge på langs på 30 dager

Åsne Bjørk Lirhus Svatun (21) har bodd på sykkelsetet den siste måneden. Totalt har hun tilbakelagt 3.000 kilometer mens hun har syklet Norge på langs.

INGEN PROBLEM: 300 mil på sykkel gjennom dette langstrakte landet var ingen problem for Svatun. Hun liker å dra på tur og trives godt i naturen.  Foto: Privat

nyheter

LINDESNES/ÅSGÅRDSTRAND: Noen reiser til strand og sol, andre foretrekker Tromsø-ferie. Åsne Bjørk Lirhus Svatun valgte å tilbringe ferien på sykkelsetet – hun har nemlig syklet Norge på langs.

– Det har vært utrolig deilig, selv om det har vært langt å sykle. Akkurat nå er jeg ikke sliten, men på turen ble jeg det. Det har likevel vært en god måte å bli sliten på, sier Svatun, som syklet de siste kilometerne inn til Lindesnes onsdag ettermiddag.

ENDELIG: Det var en svært glad Svatun som ankom Lindesnes på sykkel onsdag ettermiddag. Hun har syklet alene store deler av turen. 

 

Syklet til Nordkapp først

Sykkeleventyret startet 13. juni da hurtigruta tok Svatun og venninnen Idunn Aker fra Tromsø til Honningsvåg, og deretter tok de pedalene fatt og syklet til Nordkapp.

– Idunn fløy inn fra Trondheim, og så dro vi sammen til Nordkapp. Deretter var det bare å sette kurs sørover, sier Svatun.

Hun forteller at det var rundt juletider i fjor at de to jentene bestemte seg for at denne sommeren skulle bli en sykkelsommer, og da påsken kom, begynte den ordentlige planleggingen.

– Pappa har tatt meg med på sykkeltur hver sommer siden jeg var seks år gammel. Det å sykle Norge på langs har vært en tanke som har modnet inni meg en stund og har vært noe jeg lenge har hatt lyst til å gjøre. Jeg har aldri syklet så langt før, forteller 21-åringen.

PÅ NORDKAPP: Svatun og Aker startet Norges-turneen sin på Nordkapp og syklet så sørover med kurs mot Lindesnes. 

 

Måtte ta farvel

Fra Nordkapp gikk turen via E6, til Lyngseidet, så via Tromsø, hvor det ble en hviledag, og deretter videre over Kvaløya og til Brensholmen, Senja og Andøya. Deretter sto Vesterålen, Lofoten og Bodø for tur. I Bodø tok imidlertid turen en brå slutt for Aker, som fikk trøbbel med låret, og Svatun ble nødt til å sykle videre alene.

– Vi sa ha det til hverandre i Ørnes. Idunn ble kjørt dit og jeg kom syklende. Det var det vanskeligste, for vi hadde jo planlagt turen sammen. Jeg har blandede følelser om det – på den ene siden var det annerledes å sykle uten henne, men samtidig var det en spennende utfordring å sykle alene. Å telte alene var litt vel kjedelig da.

DAG 23: Åsne Bjørk Lirhus Svatun i Åsnes kommune i Hedmark. Der fikk hun selskap av pappa, som slo følge et lite stykke av veien. 

 

Ifølge Svatun var drivkraften til å dra av gårde en lyst til å oppleve å være på tur så lenge og et ønske om å se hele det norske landskapet.

– Det var nesten litt naturlig å skulle sykle hjem til Åsgårdstrand siden jeg bor i Tromsø nå, sier 21-åringen, som studerer medisin ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.

I løpet av turen har Svatun syklet nesten 3.000 kilometer, altså 300 mil, og med fire hviledager og 26 dager på sykkelsetet, tilsvarer det litt over 115 kilometer tilbakelagt per dag. Hun har dessuten vært innom mer enn 10 fylker. Etter Helgelandskysten og Trondheim, gikk turen ned til Røros, Elverum, Østfold og Sørlandskysten før destinasjonen, Lindesnes, var nådd.

– Det beste med turen har vært å se all den flotte naturen og møte alle de fine folkene vi har møtt. Det har virkelig gjort inntrykk.

DAG 6: På vei mot Tromsø fra Sørkjosen. I Tromsø stoppet de to turvenninnene og tok seg en hviledag før de dro videre sørover. Foto: Privat. 

 

Brakk foten

I november 2015 brakk Svatun ankelen i et fall i klatreveggen, og som konsekvens måtte hun gå på krykker ut februar.

– Derfor var det et mål for meg i alle fall å gjennomføre turen, og det fikk jeg jo til. Jeg er veldig takknemlig for at det har gått så fint, sier sykkelentusiasten.

SENJA: Svatun og Aker på Senja, før venninnene måtte skille lag. De har planlagt turen siden påske. Foto: Privat. 

 

Hun er dessuten glad for at været har vært godt, i alle fall sør for Bodø.

– Det har vært mye regn, vind og lavt skydekke i Nord-Norge. Samtidig var det i Nord-Norge vi møtte på flest folk, slo det oss, og det har som sagt gjort sterkt inntrykk, forteller Svatun.

På spørsmål om sykkeleventyret er en «en gang i livet-opplevelse» eller om hun kunne tenke seg å gjøre det igjen, er svaret klart.

– Jeg tror ikke jeg skal sykle Norge på langs igjen, men det er helt klart ikke siste gang jeg er på sykkeltur. Jeg fikk ikke tatt Vestlandet i år, så det får bli neste tur.

VEL HJEMME: Svatun kom seg vel hjem til Åsgårdstrand på onsdag etter en måned på sykkel og i telt. Hun forteller at været sør for Bodø har vært godt, mens det i Nord-Norge var litt verre. Foto: Privat. 

 

Planen for resten av sommeren er å ta det med ro hjemme sammen med familien.

– Jeg er ganske lei av brødskiver med ost og skinke, for å si det sånn, for det ble det ganske mye av. Resten av sommerferien skal jeg tilbringe hjemme sammen med familien. Jeg har jo ikke vært hjemme på fire måneder, så nå er det på tide, mener Svatun.