Nå skal Mattilsynet på smilefjes-raid

Hittil i år har Mattilsynet i Tromsø kontrollert 132 virksomheter på 196 dager. Nå må de kontrollere de resterende 76 virksomhetene på bare 48 dager.

KONTROLLØR: Unni Boiesen, seniørinspektør hos Mattilsynet, blir en travel dame de neste ukene. Hun, og resten av inspektørene, skal nemlig kontrollere 76 virksomheter på 48 dager. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Det kan se ut til å bli en intensiv avslutning på halvåret for Mattilsynets kontrollører i Tromsø. De skal nemlig ha kontrollert samtlige av Tromsøs 208 virksomheter innen 31. august, men hittil har de bare vært innom 132 av de.

– Det blir litt travelt, ja, innrømmer seniorinspektør Unni Boiesen og fortsetter:

– Men jeg har troen på at vi skal klare det innen tiden. Hvis vi ser at det blir vanskelig kan vi kalle inn folk fra Finnsnes og Storslett, hvor de ikke har like mange virksomheter å kontrollere, opplyser Boiesen.

Dermed kan spisestedene som ennå ikke har fått tilsynsbesøk av Mattilsynet, vente seg dette i løpet av de neste ukene.

Les også: Mattilsynet var ikke helt fornøyd etter å ha besøkt denne restauranten

Mange smilefjes

Totalt er det 205 virksomheter som er kontrollert i Troms og på Svalbard, som er det lokale Mattilsynets dekningsområde. Av disse har 151 fått smilefjes, 51 fått strekmunn og tre har fått surmunn.

Strekmunn betyr for øvrig at det er gjort vedtak på at ting må utbedres snarest, mens surmunn betyr at virksomheten må stenges til ting er ordnet.

Fornøyde virksomheter

Når Mattilsynet er ferdig med tilsynene sine i august vil de ha fullført den første runden med de såkalte smilefjes-tilsynene i Tromsø. Ordningen er nemlig ny fra i år av.

– Vi startet med det 1. januar i år og har hittil fått veldig gode tilbakemeldinger. De som ikke har fått smilefjes er naturligvis ikke like fornøyde, men er som regel veldig kjappe til å rette opp, ofte innen samme dag. I etterkant er de også veldig glade for å få ting påpekt, uttaler Boisen.

Les også: Må bytte ut alle etiketter etter besøk fra Mattilsynet

Vil utvide ordningen

Som nevnt er det 208 virksomheter som skal kontrollers, men Boisen tror dette antallet vil øke etter hvert.

– Nå kontrollerer vi kun virksomheter der det er naturlig at folk setter seg ned og spiser. Med andre ord er kantiner, bensinstasjoner og lignende ikke omfattet av smilefjes-ordningen. Heller ikke alle gatekjøkken er omfattet, men dette gjøres det individuelle vurderinger på. I fremtiden ser jeg dog for meg at også disse vil bli inkludert, forteller Boisen.