Skatteetaten fokuserer ekstra på Airbnb

Om du leier ut via Airbnb er det viktig at du har ting på stell, for Skatteetaten følger godt med.

FØLGER MED: Siv S. Kibsgaard i Skatt Nord forteller at Skatteetaten følger godt med på Airbnb-utleierne. 

nyheter

Om du trodde at det var nye eller andre skatteregler som gjaldt utleie gjennom Airbnb, tok du kraftig feil.

– Vi har ikke laget noen nye skatteregler særskilt for Airbnb, så det er de samme skattereglene som gjelder som for alle andre utleiere. Det er derfor veldig viktig at folk setter seg godt inn i skattereglene før de leier ut, og bruker nettsiden vår for å finne rett informasjon. Det er for eksempel forskjellige regler for om du leier ut et rom, en del av boligen, hele boligen eller at du ikke bor der selv, sier Siv S. Kibsgaard, pressekontakt i Skatt Nord.

LES OGSÅ: Leier ut seks soverom i huset

Etter at Uber, Airbnb og andre lignende tjenester har dukket opp her hjemme, har Skatteetaten laget en egen seksjon på hjemmesiden for skattereglene som gjelder «delingsøkonomi».

– Vi behandler Airbnb på samme måte som vi behandler alle andre utleieboliger. Det eneste nye er at transaksjonen gjøres via en konkret side og at det har blitt mer utbredt for folk å leie ut midlertidig. Airbnb-utleie har vært et av våre kontrollområder under gjennomgangen av selvangivelser i år. Resultatet av den økte kontrollen blir klar i løpet av høsten, så det blir interessant å se hva vi finner, sier Kibsgaard.

LES KOMMENTAREN: Uber-mensch og Airbnb-head

Blant annet er det slik at hvis du bruker minst halvparten av boligen selv, beregnet etter utleieverdi, er det skattefritt å leie ut resten. Leier du ut mer enn halvparten av boligen, men for under 20.000 kroner, er det også skattefritt. Hvis du derimot leier ut hele eller mer enn halvparten av egen bolig for over 20.000 kroner i året, blir samtlige leieinntekter for hele året skattepliktig. Hvis du kun leier ut en «mindre del» av boligen, altså at utleieverdien av den delen du leier ut er lavere enn på den delen du bruker til egen bolig, skal du ikke betale skatt på det.