Tromstun: Landsturneringa – sjakk-NM – ble lørdag avsluttet på Tromstun ungdomsskole etter en intens uke. Dette ble en historisk turnering for Tromsø-sjakken og sjakken i Norge generelt.

– Dette er første gang NM arrangeres i Tromsø, første gang NM arrangeres i Nord-Norge på 20 år, og det er i år 100 år siden den første lille landsturneringen ble arrangert i Norge, forteller sjakkhistoriker og innehaver av Sjakkbutikken, Øystein Brekke.

Leder i Tromsø Sjakklubb, Jan Sigmund Berglund, er fornøyd med gjennomføringen av mesterskapet, men opplever det nærmest som vemodig at det er over for denne gang.

– Vi har fått så mange gode tilbakemeldinger på arrangementet, at det føles vemodig at det er over. Det blir nok stille i kveld, sier Berglund lørdag.

Men klubben har brukt mye energi på arrangementet, og Berglund vedgår at det nok skal bli godt å slappe litt av etter ei uke med 14-timersdager.

– Familien blir nok glade for å se oss litt hjemme, sier han lattermildt.

Les også: Mads (13) er blitt norgesmester i sjakk.

Nesten smertefritt

Arrangementet har gått nesten smertefritt for seg.

– Vi hadde litt problemer med luftanlegget i spillehallen som ikke var riktig innstilt, men fra dag tre har det fungert som det skal, sier han. I tillegg skulle vi ha et arrangement på The Edge, som vi måtte flytte tilbake hit grunnet stor påmelding. Men vi klarte å hente alle tilbake hit i løpet av en time takket være sosiale medier, forteller han.

De har også unngått uhell og skader under mesterskapet.

– Det er ingen som har falt og skadet seg på en sjakkbrikke for eksempel, spøker Berglund.

– Men det er klart, det kan alltids skje noe når så mange folk samles på ett sted, og vi har hatt en hjertestarter her i tilfelle.

Les også: Tor Fredrik kan være Norges nye stjerneskudd.

Det har totalt vært 377 deltakere fra hele landet med i mesterskapet, og aldersspennet har vært fra åtte år til godt over 70.

– I tillegg har vi hatt mange «sjakkventere» her – altså foreldre og andre som har vært her hele tiden og fulgt med – kanskje 100 stykker, forteller Berglund.

Dessuten har flere sjakkentusiaster, som ikke selv er aktive spillere, vært innom for å følge spillene.

– Og det er nok mange som har fulgt med på nettet, tror Berglund.

Sjakk-NM ble nemlig for første gang i år streamet ut på nettet via mobiltelefoner.

Les også: Mathias (10) satte sjakk matt på syv trakk i NM.

Økning i interessen

Det har vært gode tider for Tromsø-sjakken de siste årene. I løpet av de siste ti årene har det vært arrangert syv store turneringer i byen – inkludert OL og NM, samt to store barnesjakkturneringer.

– Tromsø sjakklubb hadde ved årsskiftet 108 medlemmer. For ti år siden hadde vi 30 medlemmer. Det har vært en jevn og fin oppgang som nok har hengt mye sammen med at vi fikk sjakk-OL til byen.

Berglund ser lyst på sjakkes fremtid i Ishavsbyen.

– Nå ønsker vi oss bare et «Sjakkens hus» – men det trenger vi hjelp fra politikerne til å kunne gjennomføre.

Les også: Her holdt det på å gå galt for Torbjørn (10) mot stormesteren.