Airbnb-trenden

Frykter ikke hotelldød

Til tross for lavere belegg frykter ikke byens hotellsjefer konkurransen fra Airbnb-markedet.

IKKE BEKYMRET: Administrerende direktør for Radisson Blu Hotel, Dag Johan Høybakk, mener Airbnb-konseptet har kommet for å bli. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Stadig flere tromsøværinger velger å fremleie sine boliger via Airbnb-konseptet. Per i dag er over hundre boliger med et høyt antall samlede sengeplasser tilgjengelig til svært variable priser i Tromsø.

Hotellsjefene som iTromsø har vært i kontakt med, er samstemte i sine uttalelser om at Airbnb-markedet foreløpig ikke utgjør noen stor trussel mot byens hotellnæring. På lengre sikt er de mer usikre på hvordan dette markedet vil påvirke overnattingssituasjonen blant turister og andre tilreisende.


Jørgen deler huset sitt med hele verden

Leier ut seks soverom i huset

I det over 100 år gamle huset til Jørgen Olsen lukter det vafler hele døgnet og snakkes alle verdens språk i gangene. Airbnb har blitt løsningen hans for å tjene gode penger.

 

– Kan være positivt

– Vi vet at Airbnb-utleien er utbredt i Tromsø og at dette konseptet har kommet for å bli. Totalt sett kan dette være positiv for byen hvis det fører til en økning i antall besøkende, sier administrerende direktør på Radisson Blu Hotel, Dag Johan Høybakk.

– Gjester som benytter seg av Airbnb er nok likevel ikke de samme som de tradisjonelle hotellgjestene. Selv om vi ikke frykter konkurransen, er vi opptatt av å tilpasse oss for å tiltrekke nye kunder, påpeker Høybakk.


Utleiesuksess i utkant-Tromsø

Da faren til Anette Hay Eidesen satt opp fjøset på eiendommen sin i Ersfjordbotn tidlig på 50-tallet, hadde han vel neppe sett for seg at den skulle besøkes av folk fra hele verden, nesten 70 år senere.

 

– Må konkurrere

Direktør ved Scandic Ishavshotell, Poul-Henrik Remmer, har lang fartstid i bransjen, og innser også at det nye overnattingskonseptet har kommet for å bli.

SAVNER REGULERING: Hotelldirektør ved Scandic Ishavshotell, Poul-Henrik Remmer, er opptatt av Airbnb-stedene bør konkurrere på de samme vilkårene som hotellbransjen. Foto: Nora Lervik  Foto: Nora Lervik

– Det er vanskelig å måle hva Airbnb har å si for belegget for hotellene. Jeg er opptatt av at de er nødt til å konkurrere på samme vilkår som oss når det gjelder sikkerhet, brannvern, skatter og så videre. Per nå er de ikke underlagt de samme kravene og reguleringene som oss.

Remmer innrømmer likevel at konkurransen mellom byens overnattingssteder allerede er knallhard.

– Belegget ligger på rundt 55 prosent, og vi har fått 800 nye hotellrom i byen det siste året. For ti år siden lå belegget på 85–86 prosent i Tromsø, så vi må levere ekstra godt på servicebiten.


Skatteetaten fokuserer ekstra på Airbnb

Om du leier ut via Airbnb er det viktig at du har ting på stell, for Skatteetaten følger godt med.

 

– Rike «nordlysturister»

Fungerende hotellsjef på Clarion Hotel The Edge, Hilde Grønbech-Hope, håper på et potensielt samarbeid med Airbnb-markedet.

– Vi er nok tjent på å jobbe med dem, og ikke mot dem. Vi opplever ingen nedgang i belegget, og anser konkurranse som sunt.

Fungerende hotellsjef på Quality Hotel Saga, Anita Smørvik, fremhever at deres gjester ønsker andre opplevelser enn en typisk Airbnb-gjest.

– På sommerstid kan kanskje Airbnb bli en konkurrent, men «nordlysturistene» har mye penger og setter pris på informasjonen, hjelpen og det generelle servicenivået ved vårt og andre hoteller.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter