Prestvannet: I mai lovet prosjektleder Asle Ræder i Tromsø kommune at det skulle være mulig å ta i bruk turstien rundt Prestvannet i slutten av juli, etter at mesteparten av arbeidene skulle være ferdige.

Damforsterkning

Nå har uforutsette problemer ført til at anleggsarbeidene ikke blir ferdige på ennå en stund.

– Ja, man skal være forsiktig med å love for mye, men vi fikk et par utfordringer med utstyret. I forbindelse med arbeidet på skråningene ble det feil på utstyret som brukes for å løfte steinene på plass, sier en ferierende Ræder på telefon.

På begge sider av overløpet lages det skråninger med matter, grus og store steiner øverst. Skråningen på østsiden er ferdig, mens strekningen mot Langnesbakken gjenstår. Skråningene lages for å forsterke demningen og hindre dambrudd. Når dette arbeidet er ferdig, kan arbeidet med turstien oppå demningen gjøres ferdig.

FORSTERKNING: Fortsatt gjenstår en god del arbeid på vestsiden av Prestvannet for å forsterke demningen. Foto: Trond Tomassen

Pålagt av NVE

– I kontrakten vi har med entreprenøren står det at de skal være ferdige med arbeidet innen 1. oktober. Nå forholder vi oss til at de sier at de kan bli ferdige med alt arbeid til midten av september.

Forsterkningen av demningen på Prestvannet, som har en prislapp på 13 millioner kroner, skjer etter pålegg fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og skal redusere flomfaren ved et eventuelt dambrudd.

Den nye turstien skal gruslegges, det skal bygges ei ny trebru over demningen og det kommer nye lysmaster på plass langs stien. En del andre turveier på nord- og nordvestsiden av Prestvannet vil også bli oppgradert.

NY DEMNING: Prosjektleder Asle Ræder antyder at anleggsarbeidet med Prestvannet-demningen blir ferdig i september. Foto: Ronald Johansen

Ikke 100 prosent tett

Alt arbeidet til tross, demningen vil likevel ikke hindre at noe av vannet fra Prestvannet finner uønskede utløp.

– Ifølge den geotekniske rapporten fra Multiconsult vil alle fyllingsdammer lekke og de vil ikke være 100 prosent tette. Noen steder vil vannet stikke seg ut og det vil forekomme smålekkasjer til tross for demningen, sier Asle Ræder.

– Vi har etablert to store lekkasjemålekummer hvor lekkasjenivået skal måles. Det ligger et rørsystem langs hele demningen som skal samle opp lekkasjevannet.