Melder om masse jordbærkart og en lovende bærsesong

Jordbærplantene ved Nordvoll Økologiske Gård er i full blomstring. Bonde Roger Lockertsen har tro på at årets jordbærsesong kan vare til i oktober.

TI MÅL MED JORDBÆRÅKER: Dersom godværet slår til mot slutten av uken kan det sette fart på jordbæravlingen. Roger Lockertsen ved Nordvoll Økologiske Gård er optimistisk og tror årets produksjon vil ligge på rundt tre tonn bær.  Foto: Tor Farstad

HÅPER PÅ 20 GRADER: Jordbærbonde Asbjørn Nilsen ved Kvalnes Hagebruk har fem dekar jordbær og håper på mye bær i år. 

nyheter

ULLSTINDVEGEN: – Vi har massevis av grønne kart, og vi har allerede smakt på de første jordbærene, kan Lockertsen fortelle.

Jordbærsultne nordlendinger på leting etter lokal bær må likevel smøre seg med tålmodighet i ytterligere noen uker skal vi tro bonden ved Nordvoll Økologiske Gård.

Håper varmen slår inn

– Blir ikke noe før et stykke ut i august, men da kan det bli en bra avling hvis det blir litt godvær. Så det ser lovende ut, konstaterer han.

Regnværet den siste tiden har skapt bekymring for årets jordbærsesong, men enn så lenge har det ikke gått ut over avlingen.

– Alt dette regnet er problematisk. Så langt har vi vært spart for sopp, men før eller senere vet vi at den kommer. Nå er det meldt godvær og opp mot 20 varmegrader, og hvis det slår til er det veldig bra.

Lockertsen er likevel forsiktig med å stole for mye på værmeldingen.

LES OGSÅ: Væromslaget kan ødelegge hele jordbærsommeren

Mindre frost

– Hver gang det meldes fint vær ser vi lite til det, så vi er forsiktig med å håpe, sier han og ler.

– Men vi ser fram til at det begynner å bli skikkelig modent, for det er mye kart. Det blomstrer masse nå og det vil fortsette slik til langt ut i august, legger jordbærbonden til.

Den store jordbærsesongen er i midten av august, men hvis frosten uteblir har Lockertsen bær til helt uti oktober måned.

– Fordelene med de siste våte årene vi har hatt er at frosten kommer senere enn vanlig. Det er lenge siden vi har hatt frost i starten av oktober.

Lite sopp

Den fryktede soppen som har ødelagt mye av jordbæravlingen sør i Norge, har de foreløpig sett lite til på gården.

– Vi har sett antydninger til det i ett felt, men vi bruker veldig mye arbeidskraft til å stelle med plantene og jordbærfeltene. Slik sett er det en dyr produksjon, og vi bruker mange, mange timer på jordbæravlingen, sier han og fortsetter:

– Nå er vi først og fremst veldig lei av å gå ute regn. Men det ser ut til å bli et normalt jordbærår for oss hvis alt slår til. Vi har gode forventninger.

Med ti mål jordbæråker på gården ligger det med andre ord an til et resultat på tre tonn bær i løpet av årets sesong.

LES OGSÅ: Det går mot en god jordbærsesong

Litt etter skjema

Ved Kvalnes Hagebruk på Kvaløya kan jordbærbonde Asbjørn Nilsen fortelle at årets sesong ligger litt etter skjema.

– Ettersom vi har fått et gjennomgående bedre klima blir det er litt som i gamle dager i år, med sesongstart rundt 1. august hvis vi er heldige. Men det er bær nok, så det er det ikke står på.

Han legger imidlertid til at mye avhenger av vær og vind.

– Nå er det mye fuktighet i plantene på grunn av regnværet. Vi har vel hatt noe sånt som fem dager med sol totalt i juni og juli, og det er jo ikke noe å skryte av, sier han med en liten latter.

Hvis været blir slik det er meldt fremover kan det blir bra, ifølge Nilsen.

– Men jeg håper temperaturene smetter over 20 varmegrader med én gang, og ikke blir liggende på 17 grader og vindstille, sier jordbærbonden, som ønsker seg over 20 grader og bris.

– Da begynner vi å nærme oss ideelle forhold, men det trenger ikke bli så voldsomt varmt, for da blir det bråmodning og bærene blir mindre. Jordbærene er litt vanskelige på den måten. Men vi trenger i hvert fall ikke sammenligne oss med sopplagene de opplever sør i Norge, konstaterer han.