Kun fem regnfrie soldager i Tromsø siden mai

Lei av regn, gråvær og mangel på sol? Det er ikke så rart, skal vi tro værdataene for de siste 49 dagene i Tromsø.

REGNFYLT: Så langt i juli står kun syv dager registrert uten nedbør. Denne måneden har det kommet 82,3 millimeter nedbør ved målestasjonen hos Vervarslinga. 

nyheter

Ifølge de registrerte værdataene ved målestasjonen på toppen av Tromsøya, tyder mye på at sommerværet hittil har vært akkurat så dårlig som det har føltes.

De siste 49 dagene, fra og med 1. juni til og med 19. juli, har nemlig Tromsø hatt 36 dager med registrert nedbør ved målestasjonen utenfor Vervarslinga for Nord-Norge.

Få soldager uten nedbør

Og de nedslående tallene stopper ikke der. Ifølge Yr.no har Tromsø hatt kun to soldager helt uten nedbør i juni, og tre så langt i juli.

En såkalt sommerdag i Norge er per definisjon en dag med over 20 grader. Det har Tromsø hatt seks av de siste 49 dagene.

I samme periode har vi hatt 11 dager med en makstemperatur under ti varmegrader. Den kjøligste dagen forrige måned var 5. juni – da krøp ikke gradestokken ved Vervarslinga høyere enn 5,3 plussgrader. I inneværende måned står 10. juli med sine 9,8 grader som den laveste makstemperaturen.

Vått og grått

Den høyeste makstemperaturen som ble registrert i juni var 25,4 grader 27. juni, mens 23,4 grader 2. juli er det høyeste som er målt så langt denne måneden ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Dagen med mest nedbør i 49-dagersperioden er 6. juli med 22,7 millimeter nedbør.

Så langt i juli står kun syv dager registrert uten nedbør, og det har til sammen kommet 82,3 millimeter nedbør ved målestasjonen hos Vervarslinga.

Ganske normalt

Det folk merker best med sommerværet er at sola og de høye temperaturene uteblir, forteller statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Vervarslinga for Nord-Norge.

– Men temperaturene i Tromsø så langt i sommer er faktisk ganske normale, selv om været ikke har vært det beste. Jeg har heldigvis vært i Sverige på ferie, men det var ganske traurig vær helgen som var, sier meteorologen.

Det ser imidlertid lysere ut for sommerværet denne helgen, hvis værprognosene slår til.

Kortvarig lykke

– Nå blir det varmere og over 20 grader til helgen. Fredag og lørdag ser det bra ut, men mot slutten av helgen kan vi få noen regnbyger igjen. Det blir ikke like dårlig som sist helg, men heller ikke så bra som det ser ut til å bli de neste dagene. Det er dessverre ikke noe langvarig sommervær vi får nå fremover, sier Ovhed.

Han forteller at det bør være en sammenhengende periode med pent vær og gode temperaturer for at folk skal synes at det har vært en bra sommer.

– Når man får de fine sommerdagene spredt utover, slik vi har hatt det nå, blir de ofte glemt og folk husker sommeren som grå og våt, sier meteorologen.