Ka e greia?

Har egentlig måsen blitt mer aggressiv?

Alt du lurte på om Tromsø-måsen, samlet i en artikkel.
Ka e greia?
  • Koffør e den sånn? Men ka e egentlig opplegget? Vi i iTromsø tar vårt samfunnsansvar på alvor, og derfor skal vi fremover komme til bunns i en rekke spørsmål du ikke visste at du lurte på.
nyheter

Du har både sett og hørt dem. Måsen har gjort et mer omfattende inntog i Tromsø enn finværet i sommer. Du har kanskje blitt frastjelt pølse eller is fra de flygende kjeltringene, for hvert år klager tromsøværinger på at måsen blir flere og mer aggressiv. Men stemmer det egentlig?

Fine hekkeplasser

– Måsen er nok verken mer eller mindre aggressiv enn før. Men det kan tenkes at flere måser trekker inn mot byen, ettersom det finnes en del rovfugler som tar dem eller eggene på deres vanlige hekkeplasser. De flate takene på de store gårdene i Tromsø er fine hekkeplasser for grågåsen og svartbaken spesielt, sier Sveinn Are Hanssen, seniorforsker ved FRAM-senteret.

SE VIDEO: Hvor aggressive er egentlig måsene i Tromsø?

Gråmåse og fiskemåse

Hanssen forteller at det er tre typer måser som dominerer i Tromsø.

– Gråmåsen, svartbaken og fiskemåsen er vanlig i Tromsø. Gråmåsen og svartbaken er større og hekker i sentrum, mens fiskemåsen er mindre og hekker i hopetall oppe ved Prestvannet. Den lille fiskemåsen er blitt sjeldnere og er på rødlisten over fuglearter som har gått kraftig tilbake. Så man må være snill med måsen, påpeker Hanssen.

LES OGSÅ: Sommerens 12 viktigste agurksaker

Måsens funksjon

Måsen er ikke bare til sjenanse for Tromsøs befolkning, hevder seniorrådgiveren.

– Måsen er et renovasjonssystem. Tenk over alle kebabene som hadde blitt liggende i Tromsø sentrum om ikke stormåsen hadde tatt det. De plukker opp all mat og dritt som blir liggende, og det er ikke uvesentlige mengder. I tillegg er folk glad i Mack-øl og måseegg og da er det gråmåsen og svartbaken sine egg som gjelder.

Likevel burde man aldri mate måsen, sier han.

– Da lærer man at mennesker er en kilde til mat, og man lærer dem å bli frekkere og de kan finne på å rappe pølser fra hendene eller grillen din.

LES OGSÅ: Studentguiden fra A til Å

Aggressiv

– Måsen kan stupe mot deg eller drite på deg om du kommer nært eggene og ungene deres. Særlig i hekkesesongen i mai-juni. Da er det bare å trekke seg unna området måsen hekker. Ofte forveksler folk en aggressiv måse med en sulten måse som bare forsøker å få tak i mat, forklarer Hanssen.