Avslutter arbeidet med steinaksla

Etter tre dager med intens flyging og flere uker med arbeid avsluttes arbeidet med steinaksla – for denne gang.

I ARBEID: Tashi, Pasang og Kunsang bygger seg oppover. Foto: Privat 

KOBLER PÅ: Pilot Lars i Helitrans er klar for nok et hiv. Kunsang og Ika kobler på slings og big-bags til helikopteret før steinene fraktes til Fløya. Foto: Privat. 

LIKE VED: Tromsø Camping ligger like ved Tønna, grusfotballbanen som har blitt brukt til å frakte stein fra. Der har man hørt tydelig at det er en helikopter i arbeid i nærheten. Foto: Håkon Steinmo. 

I ARBEID: 210 tonn stein har blitt fraktet med helikopter mellom Tønna og Fløya. Foto: Håkon Steinmo. 

MANGE SPØR: Mange av turistene som har oppholdt seg på campingplassen mens arbeidet har pågått har lurt på hva som foregår. De fleste har taklet bråket fint og synes det er helt greit. Foto: Håkon Steinmo. 

nyheter

– Fredag eller lørdag denne uken avslutter de og så kommer sherpaene tilbake neste år for å ferdigstille trappen. Vi regner med vi kommer oss cirka halvveis opp til storaksla, der tregrensen går. Neste år blir det ferdigstilling med opp til platået, sier Margrethe Rabås, som er prosjektansvarlig for akslastien.

En del av arbeidet, har vært å selve frakten steinen til Fløya.

– Det er stein fra depotet i Nordnesfjellet som er kjørt hit fra Skibotn med lastebil. Det ble fraktet til Tønna, grusbanen ved Tromsø Camping, og fordelt utover der. Så ble det stroppet på og fraktet videre med helikopter, forteller Rabås.

Frem til nå har det blitt fraktet nærmere 210 tonn stein, og det er omtrent en sjettedel av arbeidet som gjenstår.

LES OGSÅ: Sherpaer fra Nepal bygger steintrapp opp aksla

Mye bråk

At det har vært helikopteraktivitet i området, det har turistene på Tromsø Camping fått merke.

– Vi har fått litt tilbakemeldinger om det. Det er veldig mye lyd fra helikopteret når flyr over her. Står man utenfor resepsjonsbygget, er det vanskelig å holde en samtale. Folk har imidlertid vært veldig forståelsesfulle og skjønner at det skal gjøres en jobb, så det har gått greit. Noen har også syntes det er spennende og tatt bilder av arbeidet som pågår, sier daglig leder ved Tromsø Camping, Ida Jakobsen.

Ifølge Rabås, har det vært den eneste forsvarlige måten å gjøre det på.

– Det er sikkert mange som har blitt lei av det, men sånn måtte det bli. Vi har vurdert andre steder, men på grunn av sikkerhet og beliggenhet valgte vi Tønna, forteller Rabås.

Helikopteraktiviteten er ferdig for i år, men vil fortsette når arbeidet gjenopptas neste sommer.

LES OGSÅ: Tidenes rekord for Fjellheisen

Åpen for bruk

Det har også vært andre sikkerhetstiltak som har vært iverksatt mens arbeidet har foregått.

– Vi har hatt vakter ute i turveisystemet som har loset folk trygt gjennom og informert om hva som skjer. Folk har vært veldig nysgjerrige og fascinerte, sier Rabås.

Det er lagt inn små mellomtrinn i trappen slik at barn og eldre lettere kan komme seg fram.

– Når vi avslutter arbeidet denne uken, er trappen åpen for bruk. Da er det bare viktig at folk går på trappen og ikke på siden, der vi prøver å revegetere - vegetasjonen skal få mulighet til å slå rot og etablere seg på nytt, forteller Rabås.