Slik sommeren har vært så langt i år, ser det ikke bra ut for bærsesongen. Kjølig vær fører til mindre insekter, som igjen fører til sen modning av blant annet blåbær og multer.

– Det er fremdeles litt tidlig å si hvordan det blir, men man kan være nokså sikker på at det blir en sen bærhøst i år. Det gjelder alle bær som trenger insekter for å bestøves, spesielt blåbær og multer, forteller professor i entomologi, Arne Claus Nilssen.

Dårlig år så langt

Når sommeren er god, er det vanligvis på denne tiden at man begynner å se moden multe.

– For to år siden var det enormt med insekter. I fjor var det et middels år. I år er det er dårlig år så langt. Men man skal ikke se alt for svart på det – det kan fremdeles komme noen varme dager, sier Nilssen.

Han forteller at blåbærene kom nokså sent i fjor, men multa så han lite til.

Færre klegg

I Tromsø er vi vant til å se nokså mye til klegg og blinding om sommeren, men i år har det vært svært lite.

– De kan ennå komme, men det begynner å bli så sent at vi lite sannsynlig vil få de store plagene. Får vi en virkelig varm dag, kan vi se til dem. De ligger klare, men hittil har det vært for kaldt, sier Nilssen.

– Veldig dårlig

Leder i Tromvik og Åsheim utmarkslag, Alvin Berntsen forteller at de ser at bærsesongen ser dårlig ut.

– Vanligvis kommer multa fra nå og utover sensommeren, men det er veldig dårlig ut.

Både i år og i fjor har bærsesongen vært dårlig. Det er mange grunneiere som selger multer fra området, men det blir det nå mindre av.

– Årene før det var det brukbart med bær. I vår blomstret det og det så fint ut, men så ble det kaldt.

Lauvmakk

Han forteller av lauvmakken gjorde så stor skade i skogen for et par år siden at det har gått utover bærene.

– Det har gjort at det har blitt dårlig produksjon av blåbær. I år har vi ikke sett lauvmakk, men skadene henger igjen, sier Berntsen.