Klarer du å finne byens lengste tromsøpalme?

Tromsø Museum vil finne den høyeste palmen i hele Tromsø og trenger hjelp fra publikum i jakten på superpalmen.

SUPERPALMEJAKT: Til høsten skal Tromsø Museum vise ei utstilling om tromsøpalmen på museet. Til den vil de gjerne finne en rekordhøy palmestilk. Derfor arrangerer museet nå en konkurranse om å finne Tromsøs høyeste tromsøpalme. Foto: Adnan Icagic, Tromsø Museum-Universitetsmuseet  Foto: Adnan Icagic

TROMSØPALME: Foto: Adnan Icagic, Tromsø Museum-Universitetsmuseet 

nyheter

Museet utlover premie til finneren av den lengste tromsøpalmestilken og vil stille ut palmen som vinner.

– På denne tida pleier vi vanligvis be folk om å lete etter løvetannstilker, men i år er det tromsøpalmen som gjelder. Ved museet har vi drevet forskning spesielt på tromsøpalmer de siste årene, og resultatene derfra skal presenteres i ei utstilling til høsten. Til den vil vi gjerne finne en rekordhøy palmestilk, skriver Per Helge Nylund ved Tromsø Museum i en e-post.

Les også: Derfor må tromsøpalmen bort

Elsket og hatet

– Alle i Tromsø kjenner «palmen», som vi både elsker og hater. Den er et symbol for byen vår – og samtidig et skrekkelig ugress, forteller Nylund.

Dersom du vil delta i konkurransen, må du først finne en skikkelig stor tromsøpalme.

SE VIDEO: Slik blir du kvitt tromsøpalmen

Ta deretter mål av høyden på hovedstilken, den med hvit blomsterskjerm på toppen, og ta så et bilde av palmen med deg selv eller en venn som målestokk ved siden av.

Legg deretter bildet på Facebook-siden til Tromsø Museum eller på Instagram med emneknaggen #superpalme. Husk å oppgi hvor høy palmen du fant er.

Les også: Dette ugresset brukes som medisin i Iran

Kan gi sår og blemmer

I jakten på superpalmen ber museet publikum om å være obs på at tromsøpalmen kan gi sår og blemmer på huden.

– Ta ikke i palmen uten hansker, og bruk klær som dekker huden på bein og armer hvis du skal gå i «palmeskogen». Hvis du får tromsøpalmesaft på huden, så skyll den bort med vann så snart som mulig, oppfordrer Tromsø Museum.

Konkurransen er åpen fra 27. juli til 14. august. Etter det kåres en vinner, og museet vil samle inn palmestilken som vinneren fant. Superpalmen vil bli stilt ut på Tromsø Museum til høsten, og vinneren blir invitert til åpningen av utstillingen «Tromsøpalmen – en pryd og en plage» søndag 25. september. I tillegg vanker det et årsabonnement på kunnskapsbladet «Ottar» på vinneren, opplyser museet.