SKIPPERGATA: I det ærverdige huset i Skippergata har kjøttbutikken Mydland holdt til helt fra 1920 fram til Kystens hus åpnet i fjor. Siden da har lokalene stått tomme, men nå blir det snart liv i bygget igjen. I august flytter nemlig mikrobryggeriet Bryggeri 13 inn. Det blir første gang noen andre enn Mydland driver butikk i lokalene.

– Se! Jeg får gåsehud, sier brygger Christian Sæther Riksheim og peker på armen sin.

– Vi skal være høflig og ydmyk, men samtidig er vi veldig stolt som får ta vare på håndverksvirksomheten i et bygg med så mye håndverkstradisjoner, fortsetter han.

Startet i garasjen

Historien om Bryggeri 13 startet i en garasje på Kvaløya i 2012. Riksheim og makkeren Anders Elde hadde planene klare.

– Vi hadde lyst til å gi juleøl til noen kompiser, men det ble ikke som planlagt det første året. Da satt vi oss ned for å lære om prosessen, og så sa vi på fleip til Bjørn «Bønna» Helberg, Anders Blomkvist, og de andre i Casa Inferno-gjengen at vi kunne lage øl til dem. Og så sa de ja! På det tidspunktet hadde vi én kjele på 50 liter som kunne produsere øl, men vi måtte skalere dette opp. Det gjorde at vi flyttet til Stakkevollveien og fikk oss et produksjonslager der, forteller Riksheim.

1. august i fjor ble dette Riksheims fulltidsjobb. Elde jobber fremdeles som salgssjef hos Mydland.

Bygget bedriften

Navnet Bryggeri 13 kommer fra de planene de egentlig hadde for fire år siden.

– Vi hadde tenkt til å produsere øl i kjelleren til Anders mor, som bor i Planktonveien 13. Men da hun hørte om dette, ble hun ikke særlig glad, sier Riksheim og ler.

– Det ble aldri noen produksjon der, men navnet hadde allerede satt seg, så det ble til det.

Riksheim og Elde har elv selv bygget opp bedriften.

– Vi har ingen lån. Alle investeringer er tatt fra driften. Vi brukte 35.000 kroner hver for å komme i gang. I fjor omsatte vi for 920.000 kroner, og snart har vi passert 800.000 kroner i år, sier Riksheim.

I dag leverer de øl til 46 dagligvarebutikker i tillegg til å ha et samarbeid med Casa Inferno.

Kafé og ølsalg

Mydland kommer ikke til å forsvinne helt fra lokalet i Skippergata. I dag driver de fremdeles cateringproduksjonen bak i lokalet, hvor også Steike Godt har bakeri.

– Vi kommer til å ha bord og stoler der folk kan sitte og drikke kaffe og spise mat fra Mydland, sier bryggeren.

I sørdelen av lokalet skal de ha åpen ølproduksjon.

– Her skal jeg koke øl på utstilling. I den andre delen av butikken blir det ølbutikk og kafé.

Den historiske Mydland-logoen på bygget kommer dermed ikke til å forsvinne.

– Mydland var her i 95 år, og vi kommer til å fortsette i nye 95 år. Minst, sier Riksheim og ler.