– Jeg så de ofte sammen hos Linn, senest for noen måneder siden. Jeg kjenner ikke til at hun har hatt noen andre kjærester, og det så ut som de hadde det bra sammen, sier en bekjent av både drepte Linn Olsen Uteng (32) og den drapssiktede mannen (27).

Personen ønsker ikke å stå frem med navn.

Under en pressekonferanse i går ettermiddag opplyste politiet i Tromsø om at 27-åringen selv har opplyst at han er fra Kongo. Han søkte asyl i Norge i 2008, men fikk senere avslag, uten at politiet ønsker å si noe om tidspunktet for dette.

Asylsøkeren er siktet for forsettlig drap på 32 år gamle Linn Olsen Uteng og ble i går varetektsfengslet for fire uker, der de to første er i full isolasjon og de resterende to med brev- og besøksforbud.

Politiet bekreftet at de er kjent med at de to har hatt et samlivsforhold.

– Politiet har tidligere opplyst at det er en relasjon mellom den avdøde og den siktede, og de har hatt et samlivsforhold som nå er avsluttet, sier politistasjonssjef Morten Pettersen.

HJEM: Politiet rykket først ut til Olsen Utengs bolig i Kroken, før de fant henne drept i leiligheten på Røstbakken. Foto: Silje Løvstad Thjømøe

Drept hos en bekjent

Etter torsdagens ugjerning, som fant sted etter at politiet klokken 18.24 fikk melding om en alvorlig hendelse, ble Olsen Uteng funnet i en leilighet på Tromsøya like i nærheten av Tromsø sentrum.

I leiligheten, som ifølge politiet leies av en bekjent av den drapssiktede, befant også 27-åringen seg.

– Det har vært en del festing i det huset, og ganske mye gjennomtrekk. Det er flere leiligheter som leies ut, og jeg tror det er en del studenter som bor i boligen. Men vi har aldri hatt noen problemer med de som bor der, sier en nabo.

Personen ønsker ikke å ha navnet sitt i avisen.

Like nedenfor kan det grå huset skimtes, og med unntak av politisperringene og den forseglede døren, er det ingenting som minner om at et drap har funnet sted for kort tid siden.

– Det er ganske ubehagelig. Det er jo et av de nærmeste nabohusene. Det er klart man tenker over det som har skjedd, sier naboen.

Så han sist for noen uker siden

Politiet sperret også av Olsen Utengs leilighet i Kroken. VG og iTromsø var fredag ved 32-åringens leilighet, og flere naboer avisen snakket med ga et bilde av Olsen Uteng som en hyggelig og positiv person.

En bekjent av dem begge forteller om et langvarig forhold til den nå drapssiktede asylsøkeren.

– Han bodde hjemme hos Linn i leiligheten hennes over flere perioder, uten at jeg vet hvor lenge det var snakk om. Men sist jeg så han var for noen måneder siden.

Ifølge den bekjente av det tidligere kjæresteparet oppholdt den siktede mannen seg mye i nabolaget.

– Jeg pleide å møte på han på busstoppet og butikken, og da hilste han alltid. Jeg hadde et veldig godt inntrykk av han. Han var hyggelig og vi hørte aldri om noe trøbbel med han på mottaket, forteller personen.

Til VG forteller den bekjente at Olsen Uteng var sammen med 27-åringen over flere år, og at den avdøde 32-åringen var klar over at kjærestens asylsøknad hadde blitt avslått for en stund siden.

Utvist fra Norge

Politiet opplyste på pressekonferansen at den siktede 27-åringen var utvist fra Norge.

Forvaltningssjef Astrid Nilsen sier videre at momenter som krig i landet asylsøkeren kommer fra, avtaler med landet og politiske forhold i landet er avgjørende for om Norge sender en person ut eller ikke.

27-åringen er ennå ikke avhørt da han hittil har nektet å forklare seg. Politiet opplyste til VG fredag kveld at de skal gjøre nye forsøk på å avhøre den drapssiktede i løpet av helgen.