Oslo: For tredje året på rad har NRK Troms' Morten Hopkins Kræmer kapret en av programlederpostene i NRK P1s «Reiseradioen» – sommerprogrammet som har gått på norsk radio i over 50 år.

– To uker som programleder for «Reiseradioen» går mot slutten – hvordan føles det?

– Nå er vi jo midt i det, så vi merker ikke at det går mot slutten, men søndag blinker i det fjerne. Når vi kommer til lørdag blir det nok ekstremt vemodig, da har vi bare ei sending igjen. Det har vært helt fantastisk artig, og det har gått over alle forventninger man kan ha. Jeg kommer til å savne det, og som med all heftig prosjektjobbing så trenger man en vakuumperiode når man er ferdig, der man tenker over det man har gjort. Jeg kommer til å leve lenge på dette, for det har vært så artig!

– Hva har vært mest spennende?

– Det mest spennende er jo å få være med! Det å få møte alle de flotte gjestene som kommer i studio og som snakker om sol og sommer og glede.

– Er det noen gjester som har vært ekstra artig?

– Det har vært artig å ha med gjester nordfra. Som ambassadør fra nord liker jeg å fremheve dem.

– Hvem hadde vært drømmegjesten?

– Det hadde jo vært artig å få Bruce Springsteen i studio, siden han alt er i Oslo ...

– Verdens beste jobb

– Dette er tredje gangen du er programleder fra «Reiseradioen» – hvorfor tror du akkurat du fikk jobben?

– Hehe, det er det bare sjefene som vet! Man det kan jo hende de synes jeg er flink?

– Er det litt ekstra stas og status å kapre denne jobben?

– Ja, det er klart. «Reiseradioen» er en institusjon og kanskje ett av de mest populære radioprogrammene i antall lyttere. Jeg tror programmet treffer lytteren annerledes fordi det er ferietid. Mange har ekstrem kjennskap til kjenningsmelodien, og når man hører den vet man at man er inne i en tid der ting går litt saktere og man kan kose seg litt mer. Det er deilig med to timer fri fra alt som skjer omkring seg, der det eneste viktige er solkrem og solhatt. Det å spre sommerglede til folk er verdens beste jobb!

Selv har Kræmer et godt og langt forhold til programmet, og husker kjenningsmelodien fra han var liten.

– Jeg har riktignok ikke hørt på i 50 år, men jeg husker godt tullingen og tøysingen til programlederne, at man fikk bli kjent med artister og folk på en annen måte og at de delte av sine sommervaner.

Kræmers «partner in crime» for året har vært medprogramleder Silje Sirnes Winje.

– Jeg og Silje «tæsjer» hverandre på en god måte slik at vi gjør en god jobb i lag. Vi jobbet litt sammen i «God morgen Norge» på TV2, så jeg kjenner henne litt derifra.

På «Reiseradioen» har de i år satt i gang et prosjekt som de kaller for «Norgesklemmen», og i et klipp på programmets Facebook-side kan man se Kræmer og Winje gå rundt og dele ut klemmer til fremmede – noe Kræmer er åpenbart ukomfortabel med.

– Haha, jeg hadde nok ikke gått rundt i kantina og klemt forskjellige folk hadde det ikke vært for Silje. Men jeg blir jo i godt humør når hun «tæsjer» meg på det – det å gi og få klem er jo veldig koselig.

Sover «lenge»

– Hvordan ser en jobbhverdagen i «Reiseradioen» ut?

– Jeg står opp klokken halv seks og er på jobb rundt kvart på syv. Da går vi igjennom det vi gjorde dagen før, sjekker intervjuer, går igjennom manuset og jeg og Silje øver på åpningene. Vi er i studio like over halv ni, og går i gang litt over ni. Klokken ni er jeg jo vanligvis ferdig med sending hjemme i Tromsø, så i Oslo får jeg sove lenge!

– Hører vi deg på «Reiseradioen» igjen til neste år?

– Den som visste det! Jeg håper så klart det, men det er mye som skal klaffe og en kabal som skal legges. Men det er artig og et fint avbrekk fra den vanlige jobben, som også gir meg kunnskap til jobben jeg gjør hjemme.

Nina Einem, nyhetssjef i NRK Troms: – Morten er i jobbsammenheng selve definisjonen på P1s slagord «God Stemning». Han er en behagelig og fin fyr å ha i et arbeidsfellesskap. Han har lun humor, glimt i øyet og alltid en god kommentar på lur. Foto: Monika Aaserud
Tore Nilsen, kompis: – Morten er en kjempegod venn og en utrolig trivelig og omgjengelig fyr. Han er også en veldig flink programleder!
Silje Sirnes Winje, programlederkollega:– Morten er en veldig artig og oppfinnsom fyr. Han er uforskammet våken om morgenen og utrolig morsom å jobbe med. Foto: Anne Liv Ekroll/Reuben Sletten