Tromsø-skole uten gymsal: Foreldrene fortviler

Tre uker før skolestart står Storelva skole uten tilgang til gymsal det kommende skoleåret.

MANGLER GYMSAL: Rektor ved Storelva skole, Grete Ollila, leter etter alternative lokaler for elevenes kroppsøvingsundervisning det kommende skoleåret.  Foto: Marius Hansen

nyheter

I de tre foregående skoleårene har barneskolen på Storelva fått låne gymsalen til Kvaløya VGS, men i år har de fått avslag på en lignende søknad. En ny flerbrukshall er under prosjektering på Storelva, men denne vil ikke stå ferdig før tidligst skoleåret 2017/2018.

– Det er problematisk hvis elevene må ta buss fram og tilbake til en ledig gymsal. Tidsbruken kan gå ut over andre fag, innrømmer rektor ved Storelva skole, Grete Ollila.

LES OGSÅ: Elever ved Storelva skole får ikke lenger låne gymsalen til Kvaløya vgs

– Læreplanen er ikke et forslag

Rektoren ser nå på alternative løsninger for elevenes kroppsøvingstimer.

– Elevene må få et kroppsøvingstilbud. Læreplanen er ikke et forslag, men et påbud. Jeg håper og tror vi får en ny vurdering fra Kvaløya VGS, og jeg kommer til å ta kontakt med Selnes og Kaldfjord skole for å se om vi kan finne en felles løsning.

Ollila påpeker også at ikke all kroppsøvingsundervisning krever bruk av gymsal.

– Noen kompetansemål i læreplanen krever fast dekke, men mange undervisningstimer vil foregå i fotballhallen og utendørs. Tiden etter skoletid er fin til å være utendørs, og skoleområdet er tilrettelagt for volleyball, basket, fotball og håndball.

LES OGSÅ: Rektor ved Storelva: – Vi er skuffet

– Helt utrolig i 2016

Rektor ved Kvaløya VGS, Snorre Bråthen, forklarer at sprengt kapasitet er grunnen for avslaget på Storelva skoles søknad.

– Det kommende skoleåret økes elevtallet vårt, så gymsalen står kun ledig i to timer hver uke: Mellom 8 og 10 mandag morgen.

Nestleder i foreldreutvalget ved Storelva skole, Kenneth Helberg, har følgende å si om situasjonen:

– Vi er jo fortvilte! I 2016 anser jeg dette som helt utrolig. Fotballhallen på Storelva er god til sitt bruk, men helt ubrukelig til gym. Satt på spissen, kan jo gymtimene i vinterhalvåret bli bestående av ski og pølse, sier nestlederen, som allikevel roser rektor Ollilas innsats for å få på plass alternativer for kroppsundervisningen.

LES OGSÅ: Flerbrukshallen på Storelva utsettes og nedskaleres

Budsjettsprekk for flerbrukshall

I 2007 startet arbeidet mot en flerbrukshall på Storelva, som blant annet skulle huse kroppsøvingstimene til bydelens barneskole. Fortsatt er ikke første spadetak tatt.

– Det var satt av cirka 70 millioner kroner til hallen, som skulle kunne romme tre gymsaler, der det forrige byrådet gjorde en kjempejobb. Etter et møte vi hadde med Brage Larsen Sollund (Ap) i vår, viste det seg at anbudene lå på mellom 110 og 120 millioner. Nå har vi blitt avskjært, og det skal kun bygges en enkelt gymsal, sier Helberg.

Helberg mener fortsatt fravær av en flerbrukshall vil være dårlig nytt for bydelen.

– Førsteprioritet for foreldreutvalget er selvfølgelig å få en gymsal på plass, men det finnes jo ikke andre fritidstilbud enn fotball og ski på Kvaløya. Nå skal bygget til ungdomsklubben rives, og tanken var at flerbrukshallen også skulle brukes som ungdomsklubb.

Vil ha gymsal

Brage Larsen Sollund forteller at kommunen nå ser på hvordan de kan kutte i kostnadene, slik at de kan få på plass den etterlengtede gymsalen.

– Det er veldig uheldig at skolen ikke har gymsal. Derfor har vi sagt at vi skal bygge en, men anbudene vi fikk viste at det ville bli mye dyrere enn vi trodde, og det er for mye penger å betale når det er snakk om kommunale midler. Det tror jeg folk har forståelse for, sier Sollund.

Derfor skal det gjøres grep for å få ned prisen, for eksempel ta bort ungdomsklubb og bibliotek fra planene.

– Vi ha bestemt oss for å gjøre anbudsprosessen annerledes, og ta ut disse ekstrakostnadene. At gymsalen er forsinket er veldig uheldig, sier Sollund og legger til:

– Jeg tror hele kommunestyret er enige om at denne gymsalen skal komme på plass.