TROMSØ/PITEÅ: Hansen, som driver Karls Fisk og Skalldyr i Tromsø, er for tiden på campingferie i Piteå i Sverige. Der fikk han og vennegjengen ideen om at de skulle prøve den svenske delikatessen og tradisjonelle retten surstrømming – også kjent som fermentert sild som har alt annet enn en behagelig odør.

– Vi er fem bobiler fra Nord-Norge som er sammen her, og så fant vi ut at vi skulle prøve surstrømning. Vi kjøpte en boks, og det var mer enn nok. At vi skulle få det så artig for 49 kroner hadde jeg aldri trodd, sier han lattermildt da iTromsø snakker med han over telefonen lørdag.

Les også: Sjekk reaksjonen da disse tre skulle teste surstrømming

Saken fortsetter under bildet.

Karl Alberth Hansen. Foto: Privat

– Folk brakk seg

Det var torsdag kveld denne uken at vennene hadde samlet seg utenfor bobilene og var klare for å åpne boksen og prøvesmake surstrømningen. Det skulle vise seg å bli god underholdning for de mange tilskuerne som samlet seg rundt.

– Folk brakk seg overalt. I det vi åpnet boksen gikk det en stråle med surstrømning fra boksen som traff en venn rundt bordet i ansiktet. Vi la ikke merke til det og skjønte ikke hvorfor han plutselig begynte å brekke seg. Flere folk kom til og de lo godt av oss, humrer Hansen.

– Hva smakte det?

– Jeg vil ikke si hva det smakte. Rakfisk er fløte sammenlignet med dette. Nei, fy og fy. Det smakte ikke godt, for å si det sånn! Men det var utrolig morsomt for en dag. Det var spying og gulping hele veien. Smaken sitter i kjeften i flere dager etterpå. En venn har forsøkt å pusse det vekk med tannbørsten flere ganger. Det endte med at han kasta tannbørsten til slutt.

Aldri mer

Videoen viser at gjengen rundt bordet synes innholdet i boksen er alt annet enn appetittlig.

– Jeg kan trygt si at vi er ferdig med surstrømning. Jeg har drevet med fisk i 30 år og har aldri smakt surstrømning før. Det gjør jeg heller aldri igjen, konstaterer Hansen.

Yngve Richardsen, som filmet seansen denne kvelden, slapp heldigvis å smake på den svenske delikatessen.

– Jeg sto bak og luktet på stanken mens jeg filmet. Det var som råtne egg og luktet i tillegg skikkelig surt. Det kom en sky av gass opp av boksen da Karl åpnet den, forteller han.

Les også: Sur svensk delikatesse

Sett av over 20.000

Videoen av prøvesmakingen ble lagt ut på Facebook torsdag kveld. Lørdag er den allerede sett over 20.000 ganger og delt 200–300 ganger fra Hansens Facebook-side, forteller han.

– Det var kjempeartig og folk fikk seg en god latter. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra folk etter at videoen ble lagt ut som sier at de ler seg fordervet av den, sier Hansen.

– Dere prøver ikke surstrømning igjen med det første?

– Nei, ikke for det andre heller. Jeg tror vi er kurert alle mann, slår han fast med en latter.