Den drapssiktede ble utvist i 2010

27-åringen som er siktet for å ha drept 32 år gamle Linn Olsen Uteng, har ikke hatt lovlig opphold i Norge på over fem år.

Den døde kvinnen ble funnet i en leilighet i Røstbakken torsdag kveld.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

Det opplyser UDI til VG.

Torsdag ringte en 27 år gammel asylsøker til politiet i Tromsø og sa «Jeg har drept kjæresten min» før han la på.

Han er nå siktet for – og har erkjent – drapet på Linn Olsen Uteng (32).

De to har tidligere hatt et forhold.

Plikt om å forlate

- Denne personen fikk avslag på sin asylsøknad fra UDI 16. mars 2010, og fikk endelig avslag fra UNE på sin klage 28. oktober 2010. Etter dette har han ikke hatt lovlig opphold i Norge og hatt plikt om å forlate landet, opplyser presserådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen.

Den siktede selv hevder han er fra Kongo, men fordi identiteten hans ikke er bekreftet, har man heller ikke hatt noe sted å utvise ham til, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU).

– Det sentrale for oss i denne saken er at vi ikke har hatt en verifisert ID. Det har betydd at vi ikke har kunne effektuert uttransporten av den siktede, skriver Kristin Kvigne, sjef i PU i en epost til VG.

PU ønsker ikke å kommentere saken til den siktede 27-åringen ytterligere, men sier dette på generelt grunnlag:

– Utlendingen har en plikt til å medvirke til å avklare sin identitet, men mange ønsker ikke å bidra til dette. Vårt samarbeid med utenlandske myndigheter er derfor helt sentralt. Utfordringene i mottakerland kan være mange. I mange land er det dårlige registre over egne borgere, og med få eller ingen opplysninger som er søkbare er det vanskelig å få etablert rett identitet. Enkelte land ønsker ikke å ta imot egne borgere med mindre de reiser frivillig.

  • Les alt om Røstbakken-drapet her

Langvarig forhold

VG og iTromsø har snakket med flere i vennekretsen til det tidligere paret, som sier det har vært kjent at den siktede var utvist, og oppfattet dette som noe som tæret på forholdet deres.

Politiet har ikke villet si noe om relasjonen mellom de to, annet enn at det var et kjæresteforhold som ble avsluttet for en tid siden.

Flere bekjente har fortalt til VG og iTromsø om et langvarig forhold mellom Uteng og den nå drapssiktede asylsøkeren.

– Han bodde hjemme hos Linn i leiligheten hennes over flere perioder, uten at jeg vet hvor lenge det var snakk om. Men sist jeg så han var for noen måneder siden.

Adressen hennes var den første politiet rykket ut til da de fikk beskjed om at siktede hadde drept Uteng.

Til sammen besøkte de tre andre adresser før de fant leiligheten.

Ifølge en bekjent oppholdt den siktede mannen seg mye i nabolaget.

– Jeg pleide å møte på han på busstoppet og butikken, og da hilste han alltid. Jeg hadde et veldig godt inntrykk av han. Han var hyggelig, og vi hørte aldri om noe trøbbel med han på mottaket, forteller personen.