iTromsø-liste satte Toms sinne i kok - her er hans 15 grunner til at Bodø er bedre enn Tromsø

iTromsøs liste over 15 grunner til at Tromsø er bedre enn Bodø falt ikke i smak hos Tom Karoliussens. Les hans egen liste her!
nyheter

Les iTromsøs liste: «15 grunner til at Tromsø er bedre enn Bodø».

Karoliussen krever, på vegne av Bodø, å få komme med et tilsvar på iTromsøs liste.

– Avisen har på beste spalteplass listet opp 15 grunner til at Tromsø er bedre enn Bodø. Jeg er usikker på om jeg skal ta dette seriøst, men her er nå hvert fall et seriøst svar, sier han og lister opp følgende:

1. Fotball

Må få gjøre oppmerksom på at Bodø/Glimt revolusjonerte Norsk toppfotball tidlig på 70-tallet. Glimt var den første nordnorske klubben som vant Norgesmesterskapet og hadde verdens beste amatørspiller: Harald «Dutte» Berg. Dette ifølge toppscoreren i Fotball VM i 1966 og kanskje verdens beste fotballspiller på den tiden, Eusebio. Harald Berg var en bauta i Norsk og internasjonal fotball og så stor at professor i humor ved UiT og Tromsøs eget bybarn, Arthur Arntzen, skrev bok om ham. Dessuten var supporterne til Bodø/Glimt de første i landet som hadde egen supporterklubb og egne supportersanger allerede i 1974. «Slaget om Nord-Norge» ble vunnet tidlig på 70-tallet, ikke sist søndag på Aspmyra.

2. Været

Hvis du setter opp været som nummer to på lista over hvorfor Tromsø er bedre enn Bodø, så har du enten gått glipp av samtlige geografitimer på skolen fordi snitthøyden i klassen din var 1,2 meter og du så ikke over pulten din, eller så har ikke peanøtthjernen din fått med seg at gradestokken i Bodø stort sett viser 10 grader mer enn i Tromsø, bestandig. Har du noen gang hørt en sang eller et dikt om våren eller høsten i Tromsø? Nei, fordi der klipper man plenen samme dagen som du har vært i garasjen med snøskuffa.

3. Mack

Dette er «ølet» vi i Bodø drikker når vi ikke får til å spy og når det kommer gjester til byen som er like kresne som sluken. Derfor serveres dette på enkelte uteplasser i Bodø. Nordlandspils serveres på flere uteplasser i Tromsø sånn at vanlige folk, som ikke er foret opp på hjemmebrent laget av Fleinsopp, skal få smake hvordan et godt øl smaker. Og det virker: De har flyttet hele produksjonen av Mack-øl 10 mil ut av byen, til Nordkjosbotn. Angivelig fordi brakkvannet i Tromsø ikke gikk an å brygge øl på.

4. Universitetet

Her skryter iTromsø over å ha et universitet som kom på 519. plass på ei oversikt over de beste universitetene i verden. Hallo? 519. plass? Altså bak universitetene i Ulan Bator, Bagdad, Mogadishu og 515 andre? Til opplysning: Bodø kom på 2. plass i National Geographics oversikt over 10 plasser i verden du burde besøke før du dør.

Dessuten er Bodø større enn Tromsø per innbygger ifølge Statistisk sentralbyrå.

5. Glasshuset

Ja, vi har et glasshus. Godt å ha om vinteren og helt OK for å opprettholde litt aktivitet i sentrum av byen. I Tromsø har dere ikke noe som helst i sentrum etter at Jekta Storsenter ble bygd, som for øvrig er et mye mindre handlesenter enn City Nord i Bodø. Tromsø sentrum er stort sett tomt. Hvis du klarer å komme deg inn på Nerstranda handlesenter midt i byen, uten å snuble i neddopa tiggere med TIL-skjerf rundt halsen, så er det som å komme inn i et tomt fjøs hvor du gir gress til en død hest. Men de holder fremdeles åpent takket være at Vinmonopolet ligger der, for øvrig det polet i Norge som går aller best. Hadde de lagt ned, så hadde alkoholkonsumet i Norge som nasjon gått ned med 35 prosent.

6. Infrastruktur

Jeg har aldri hørt at Tverlandsbrua har vært stengt, som det står i artikkelen. Dessuten har vi i Bodø både fly, vei, båt og TOG! I Tromsø har dere et samlingspunkt for alkoholiserte TIL-supportere som er nekta på samtlige avrusningsklinikker nord for Namsos, som dere kaller for «Jernbanen». Den største bragden her er jo hvordan dere klarer å få denne plassen til å gå rundt siden halve befolkningen er for full til å få servering. Dette gjelder for øvrig også de andre uteplassene i Tromsø.

7. Musikk

Vi har en haug med fremadstormende artister og et blomstrende kulturliv. Vi har et peise nytt Kulturkvartal som stort sett er peise fullt hver gang det arrangeres noe og uansett hvem som spiller. I Tromsø klarer dere å fylle Kulturhuset de få gangene Bjørn Sundquist er i byen og klarer å holde seg edru nok til å kryeste av seg en og annen replikk. iTromsø nevner til sammenligning navn som Violet Road (Ikke fra Tromsø), Cazadores (aldri hørt om), Pussycats (1965) og Jørn Hoel? Hallo? Til og med jeg kan ramse opp større personligheter fra Tromsø innenfor musikk enn det.

8. Kino

Ok, kinoen i Tromsø er bedre enn i Bodø. Dere skal få den. Men Fram Kino i Bodø er Norges eldste kino og har holdt det gående siden 1908. Dessuten: Hvis du sitter på fremste rad, får du se filmen først!

9. Dialekten

«For enhver tromsøværing er tromsødialekten selve definisjonen på hvordan en nordlending prater». Seriøst?

For det første så er det ikke helt korrekt å kalle en som ikke er fra Nordland, for nordlending. Dere er fra Troms og burde forholde dere til det. Hvis dere skal få lov å kalle dere for nordlendinger, så skal alle det, og det vil vi nordlendinger ikke ha noe av. Dessuten er ikke dialekt et tema dere burde ta opp og slettes ikke noe å skryte av siden halve befolkninga er så tannlaus at samtaler med tenner i kjeften blir sett på som en skattefordel, ifølge han Oluf.

10. Barne TV

Jeg vet ikke helt hva jeg skal skrive her og vet ikke hvorfor iTromsø mener at dette er bedre i Tromsø? Uansett: Det beste barne-TV vi har sett i Bodø på lang tid var da Harald Aabrekk, trener for TIL, spilte død på Aspmyra på 90-tallet. Slike øyeblikk får vi aldri tilbake.

11. Festival

Parkenfestivalen er utsolgt før jul fordi det er en av Norges beste festivaler. Er dette negativt? Hvis iTromsø klarer å legge fra seg sniffekluten og i et våkent øyeblikk har evnen til å få med seg hva artister, publikum og musikkjournalister sier/skriver om denne festivalen, så kanskje de hadde forandret mening. Men for å få en Tromsø-væring til å forandre mening, må du mest sannsynlig skrive budskapet på en spiker og banke det inn i hodet på han.

12. Naturen

Tromsø slår aldri Bodø på naturen. Alle som besøker Bodø er enig. Og hvis du trekker meg i tvil – spør National Geographic.

13. Koordinasjon

Utsikten er bedre i Tromsø enn i Bodø påstås det, og det umulig å koordinere seg i Bodø?

Hvor vanskelig er det å finne fram på ei halvøy som uansett hvor du snur deg, vender mot havet? Bodø er en nyutviklet by som det er lett å finne fram i. Bodø ble i motsetning til Tromsø, bombet under 2. verdenskrig. Derfor måtte byen bygges opp fra grunnen av. Tyskerne så ikke verdien av å bombe Tromsø i 1940, da byen så bombet ut fra før og fremdeles gjør det.

14. Innflygningen

Skal vi virkelig sammenligne innflygninger?

Bodø har F16. Når alle kjendiser eller folk «som betyr noe» har lyst til å vise seg fram på TV, så kommer de til Bodø Hovedflystasjon for å få filmet baksetetur i F16 og innflygningen til Bodø.

De som har lyst på en annen og ufrivillig opplevelse drar til Tromsø og får med seg innflygningen til UNN i redningshelikopter når de har hjertefeil.

15. Severdigheter

Tromsø slår oss på Polarmuseet, Tromsø Museum og på seler, påstår iTromsø.

Så med andre ord: Dere slår oss på verdens sterkeste tidevannsstrøm, verdens største havørnstamme, verdens første nordnorske norgesmester i fotball og verdens nest flotteste sted å besøke, ifølge National Geographic.

Men trøsta får være at Tromsø er den eneste byen som med ære kan kalle seg «Nordens Tsjernobyl».

Heia Glimt!