Alt er lokalt og alt selges bort – likevel er det frafall av unge bønder som Mats (30)

Ole Borten Moe mener politikerne må legge til rette for at flere skal lykkes slik Mats Hegg Jacobsen (30) har gjort.
nyheter

BERG: For under tre år siden overtok Jacobsen familiegården og startet opp Jacobsen på Berg–Urban gårdsdrift.

– Det er 7.-generasjons drift på gården. Det var opphold i en generasjon og jorda lå brakk. Jeg begynte å nærme meg 30 år og hadde to barn (Axel og Iver) og bestemte meg for å satse. Jeg startet med kje, som gikk ganske bra, og siden har det ballet på seg med gris, høns og villsau, forteller Mats Hegg Jacobsen.

Lange ventelister

30-åringen angrer ikke ett sekund på at han startet opp og satset, selv om mange frarådet han å gjøre det. Han ble kåret til «Årets unge bonde» i fjor og Jacobsen på Berg selger alt de har av kjøtt og grønt hvert år.

– Det er lange ventelister på alt, sier Jacobsen, som har fått særlig mye oppmerksomhet siden alt er økologisk og så å si hele driften er tilpasset de lokale forholdene.

LES OGSÅ: Fulltidsbonde og fulltidspappa

Gårdseggene er blitt så populære at Jacobsen nå må be folk kjøpe noe annet for å få kjøpt egg.

– Markedsmessig går det så det suser. Det er en stor interesse for gården og det vi holder på med og jeg tjener nok til å ha et anstendig årsverk, men det er mye jobb og jeg skjønner at folk ikke hiver seg rundt og tenker «jeg skal bli bonde i stor skala». Da må de statlige retningslinjene endres, men for meg går det greit, som selger det meste selv, sier Jacobsen.

Helmersen kjøpte alt

Sindre Helmersen som startet opp «Helmersen Delikatesser» i 2002, sier mye har endret seg.

– Da jeg startet opp da var det spanske, franske og italienske delikatesser som gjaldt. Det gjør det fortsatt, men norsk ost for eksempel har gått fra 0 til 100, sier Helmersen, som kjøper det meste av salaten Jacobsen dyrker.

– Folk er blitt mye mer opptatt av hva de putter i munnen. Ekte god, lokal og økologisk salat, det blir ikke stort bedre enn det. For to år siden kjøpte vi opp alt, i fjor det meste og så får vi se hvor mye Mats greier å produsere i år, sier Helmersen og gliser.

LES OGSÅ: Snakker med dyrene hver dag

Trenger flere

Sandra Borch (Senterpartiet) er bekymret over nedgangen i gårdsbruk i Troms og Tromsø.

– Den største nedgangen er i Tromsø og det er veldig synd. Vi trenger flere slike små og mellomstore landbruk som Mats driver, sier Borch.

Nestleder i partiet, Ola Borten Moe, var i Tromsø for å besøke «Jacobsen på Berg» og hyller det som skjer.

– Det er en trend i tiden, at vi tar tilbake og gjør ting på gamlemåten med lokalprodusert og kortreist mat. Folk er blitt mer kritisk til industrielt landbruk, men vi trenger det også. Det produseres for lite norske grønnsaker og for lite norsk mat, så det må være rom for de små og mellomstore brukene. Vi trenger de og folk ønsker det, sier Borten Moe.

LES OGSÅ: Stadig flere gårdsbruk legges ned i Troms

Han mener den sittende regjeringen har for stort fokus på økt matproduksjon uavhengig av hvordan maten avles fram.

Mats Hegg Jacobsen har stor fokus på økologisk landbruk og lokalt for og beite.

– Jeg importerer kun kraftfor til grisene, som må ha det. kraftfor er ikke et problem, men man bør unngå det til drøvtyggerne og de som kan få lokalt for, sier Hegg Jacobsen.

– Spis rødt kjøtt

Foruten om å forsøke og legge bedre til rette for lokale gårdsbrukere, ønsker Borte Moe å ta opp en ting til på debatten.

– Det har vært en vederstyggelighet i norsk matdebatt, og det er debatten om hvitt eller rødt kjøtt, som alt beror på en stor misforståelse. Vi berger ikke verden med å slutte å dyrke og avle fram den maten vi trenger. Det er snakk om de etiske sidene, men jeg sier, spis det røde kjøttet du vil, men sørg helst for at det er norskprodusert og er avlet opp på norsk for, sier Borten Moe.