Her er Norges første tannlegehund

En hund på tannlegekontoret skal bidra til å senke tannlegeskrekken og gi pasienter en bedre opplevelse i stolen.

Tannpleier Veronica Eide og pasient Solveig Tjosaas med Barley på fanget. Begge er 2. års tannpleierstudenter som poserer for bildene.  Foto: Lars Åke Andersen, UiT

nyheter

Med litt hundekos håper Anne Margrete Gussgard, førsteamanuensis ved Institutt for klinisk odontologi ved UiT, at tannlegebesøket skal bli betydelig hyggeligere. Til oppdraget som terapihund, er labradoodelen Barley hentet inn som den gode hjelperen.

- De siste årene har det stadig dukket opp nye former for terapihunder – nå kan man blant annet møte disse hundene på gamlehjem, på sykehus og i fengsel. De har spredt mye glede, men akkurat i tannlegestolen har hundene vært et ikkeeksisterende syn i Norge, skriver UiT på sine nettsider.

LES OGSÅ: Marianne fikk Facebook-hjelp da Pablo forsvant

PÅ FANGET: Tannpleierstudent Solveig Tjosaas med Barley (1) på fanget.   Foto: Lars Åke Andersen, UiT

Norges første

Gussgard har ti års erfaring som tannlege for hunder og katter bak seg, i tillegg til ett års utdanning som hundeinstruktør. I utlandet har det å bruke hunder for å behandle tannlegeskrekk blitt brukt lenge, men det har man ikke sett før i Norge. I juni ble Barley derfor trolig Norges første terapihund for pasienter med angst for tannbehandling.

Barley er ett år og ni måneder og har vært under trening siden han var ett år.

LES OGSÅ: Eierne har lett både natt og dag etter valpen Cindy

Anne Margrete Gussgård sammen med Barley. Her får han på seg sklisokker.  Foto: Lars Åke Andersen, UiT

Lette lenge

Gussgard hadde lenge tenkt på å skaffe seg en terapihund som kunne jobbe sammen med henne på tannlegekontoret. Etter litt leting fant hun den rette oppdretteren i Skåne i Sverige.

- Allerede da han var 7-8 uker gammel utmerket Barley seg som en hund med ekstra godt gemytt, og oppdretterne mente han ville passe fint til oppgaven som terapihund. Derfor ble han valgt ut av et hundekull på ni valper, og ble med Gussgard for å starte sitt nye liv i Tromsø, skriver UiT.

Ifølge Universitetet i Tromsø er Barley fjerde generasjon labradoodle. Hundetypen røyter lite og er derfor allergivennlig.

LES OGSÅ: Tromsø blant de verste i Nord-Norge på dyrehold

SKAL HJELPE: Barleys oppgave er å gjøre tannlegebesøket litt mindre ubehagelig for pasienter.  Foto: Lars Åke Andersen, UiT