TROMSØ: Myrhaug dro 23. juni hjem til Tromsø for å få ordnet med dokumentasjonen han behøver for å videreført uførepensjonen sin.

Myrhaug har de siste årene vært bosatt med ektefelle i Thailand og mottatt både uførepensjon, samt ektefelletillegg.

Med endringen i folketrygdloven der ordningen med uførepensjon gikk over til uføretrygd, har Nav bedt om oppdaterte helseopplysninger for videreføringen av ektefelletillegget, noe Myrhaug måtte reise til Tromsø for å ordne.

– Min klient har bodd mange år i Thailand og har ikke fastlege. Det er ingen tvil om at han er veldig pleietrengende og i dårlig form, men likevel har de offentlige myndigheter (Nav) bedt om noe det offentlige helsesystemet ikke kan gi han, noe jeg synes er hårreisende og håpløst, sier Myrhaugs advokat, Birger Meyer Gjerdrum til iTromsø.

– Faller mellom stoler

Ifølge advokaten har det ikke vært mulig å få oppdatert helseopplysningene i Thailand. Heller ikke på legevakta da Myrhaug kom til Tromsø i juni, fikk han den nødvendige dokumentasjonen.

– Jeg anbefalte han å ta turen til legevakta for å søke bistand der, men heller ikke der har det ført fram til at det ble gjort en utredning som kan dokumentere hans helsetilstand. Uten fastlege faller du mellom flere stoler, sier advokaten.

Myrhaug har nå tilbrakt flere dager på UNN for å få den nødvendige dokumentasjonen til klagesaken mot Nav.

– Det er over ett år siden han fikk det negative vedtaket mot seg, og har etter mitt syn ventet urimelig lenge. Dette er etter min oppfatning en svært ukomplisert sak for en lege å ordne opp i, sier advokaten, som kontaktet lege Anton Giæver.

Tillegg på 8.500

Giæver tok imidlertid tak i saken etter henvendelsens fra Myrhaugs advokat.

– Ja, nå er skrivet i orden og dokumentert. Nå har jeg siste time på sykehuset 7. august for å dokumentere nakke-, arm-, rygg- og fotplager hos nevrologen, og så få et skriv fra de også, så håper jeg at alt er i orden, sier Roger Myrhaug.

Som krysser fingrene for at alt snart løser seg.

– Jeg vet ikke før neste måned om alt er i orden, men alt skal være dokumentert og i orden og jeg håper at jeg slipper å komme tilbake. Nå har jeg vært her fra 23. juni og reiser hjem igjen til Thailand 7. august. Det koster mye å betale 8.000 kroner i måneden til Nav for en liten hybel og det er kjedelig å sitte aleine i nesten to måneder og vente på dokumentasjon de burde kunne hentet ut selv, sier han.

Ikke fått lønnsøkning

Selve ektefelletillegget som han mistet var på rundt 8.5000 kroner i måneden. Men det er ikke kun der det har skortet.

– Jeg har ikke fått lønnsøkningen på trygda de siste tre årene, så jeg er ikke ferdig snakket med advokaten min. heldigvis ser ting ut til å ordne seg nå, men jeg er glad jeg hadde advokat, sier han.

Advokat Birger Meyer Gjerdrum mener situasjonen til nå har vært uholdbar for hans klient.

– Min klient har så langt befunnet seg i en håpløs og krevende situasjon, både fysisk, psykisk og ikke minst økonomisk. All den tid han oppholder seg i Tromsø skal han på minimal inntekt dekke sine faste utgifter, både i Thailand og under sitt midlertidige opphold i Tromsø. Dette kommer i tillegg til reisekostnader til Thailand. Jo mer tid som har gått i venting, jo mer forverret økonomisk uføre har han havnet i, sier Birger Meyer Gjerdrum

Nav beklager ventetiden

Myrhaug har løst Nav fra taushetsplikten slik at de kunne komme med tilsvar.

Ifølge Myrhaugs advokat Birger Meyer Gjerdrum, har Myrhaug ventet urimelig lenge. Dette beklager Nav.

– Nav Internasjonalt er i en krevende ressurssituasjon. Saksbehandlingstiden er lengre enn vi kunne ønske, og vi beklager den lange saksbehandlingstiden. Vi er i ferd med å omorganisere, blant annet for å kunne redusere saksbehandlingstiden, skriver Kristin Holm Olsen, som er avdelingsdirektør i Nav Internasjonalt i en e-post til iTromsø.

Benekter krav om reise

Samtidig forteller Olsen at Myrhaug ikke hadde trengt å dra til Tromsø for å få de oppdaterte opplysningene som Nav krevde.

– Nav har ikke bedt Myrhaug om å reise til Norge for å levere en legeerklæring. Nav har heller ikke krevd at han sender inn en legeerklæring fra en norsk lege. Myrhaug har av eget initiativ reist til Norge for undersøkelse. Det er følgelig heller ikke lovhjemmel til å dekke kostnader i forbindelse med reise og opphold i Norge.

– Har ikke tilgang til helseregistre

Myrhaug fortviler over at Nav ikke hentet ut dokumentasjonen selv fra sykehuset. Dette kommer at Nav ikke har tilgang.

– Vi har ikke tilgang til helseregistre hos sykehus, fastleger eller helseinstitusjoner. Nav kan følgelig heller ikke ha kjennskap til hvilken lege som kan uttale seg om hans helsetilstand, skriver Olsen.

Myrhaug mener også at han ikke har fått lønnsøkningen på trygda. Dette benekter Nav.

– Myrhaug har som alle andre fått regulert sin trygd årlig, i samsvar med økning av folketrygdens grunnbeløp. Han fikk en økning i ytelsen ved overgang til uføretrygd, men lavere utbetaling skyldes kun opphør av ektefelletillegg, skriver avdelingsdirektøren.