OLSGÅRDLIA: Kvitebjørn Varme hadde fått tillatelse av Tromsø kommune til å legge rør fra Templarheimen til Olsgårdlia. I den forbindelse fikk de tillatelse til å rydde vekk vegetasjon på seks meter i bredden.

Beklager på det sterkeste

Men på flere områder var det ryddet vekk vegetasjon på over dobbelt så mye i bredden.

– I traseen hvor de har ryddet skog er det gravd ut mellom 12 og 15 meter i bredden. Nå er det slikt at det allerede har skjedd, sier Henrik Romsaas, som er leder for Tromsømarkaprosjektet, og fortsetter:

– Hvorvidt dette får konsekvenser, er opp til kommunens byggesaksavdeling. Nå kjenner ikke jeg til byggesaken slik den er nå, men det vi må gjøre i ettertid er at når vi stiller krav, så må vi ha litt i bakhånd. Dette gjelder generelt når vi inngår avtaler med utbyggere. Da bør vi ha klausuler som sier noe om reaksjoner dersom en går utenom avtalt trasé.

Trude Ørpetvedt, som er daglig leder i Kvitebjørn Varme, hadde ikke startet i jobben da selskapet startet arbeidet, men kjenner til saken.

– Jeg må være såpass ydmyk og si at dette var den første grøfta vi gravde. Terrenget og kartet stemte ikke underveis, også prøvde vi å løse det på best mulig måte. Kommunikasjonen kunne nok ha vært bedre, og jeg må bare beklage på det sterkeste at det ble som det ble. Det er ikke sånn det skal være, sier Ørpetvedt.

Annen vegetasjon

iTromsø skrev forrige uke at Tromsø kommune krevde 170.525 kroner fra Fjellheisen AS etter at en gravemaskin hadde kjørt opp og ned traseen fra Svarthammaren til Fjellheisen. Selv om konflikten mellom Tromsø kommune og Fjellheisen AS høres nokså lik ut som saken i Olsgårdlia, påpeker Romsaas at det er en stor forskjell.

– Det som folk ikke skjønner i kommentarfeltet (under saken hvor Tromsø kommune krever penger fra Fjellheisen AS. Journ.anm.) er at det koster å rette opp skadene. Hva det vil koste å rette opp skadene i Olsgårdlia, vet jeg ikke, men vegetasjonen regenererer seg fort der, og det er en god frøbank i jorda. Det er også en stor forskjell med at dette var godkjent og arbeidet i overenskomst med Tromsø kommune, sier Romsaas.

– Positiv til tiltak

Han skal se nærmere på hvor ille skadene er.

– Vi vil ha befaring i Olsgårdlia, og hvis det er behov for tiltak, så vil vi snakke med Kvitebjørn Varme om dette. Jeg er ikke i tvil om at de vil være positive til eventuelle tiltak. Slikt som jeg kjenner området, så vil vegetasjonen komme relativt raskt opp igjen. I løpet av noen få år vil det allerede være grønt på områdene, og busker og trær vil igjen vokse opp i traseen.

Det er Ørpetvedt enig i.

– Det er vi positiv til. Vi vil være mest mulig løsningsorientert, og er opptatt av å gjøre minst mulig inngrep i naturen der vi arbeider.

Det har ikke lyktes iTromsø å få en kommentar fra byggesakssjef Laila Falck.